https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tri-ctvrtiny-koni-prevalskeho-na-svete-maji-predka-z-prazske-zoo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tři čtvrtiny koní Převalského na světě mají předka z pražské zoo

27.9.2016 09:00 | PRAHA (ČTK)
Před 40 lety byl tento druh v přírodě vyhubený, ale už od roku 1988 jsou koně znovu vypouštěni do přirozeného prostředí
Před 40 lety byl tento druh v přírodě vyhubený, ale už od roku 1988 jsou koně znovu vypouštěni do přirozeného prostředí
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Ganbaatar Oyunsaikhana / ZOO Praha
Tři čtvrtiny koní Převalského na světě mají předka z pražské zoologické zahrady. Instituce, která letos slaví 85 let své existence, má jejich nejdelší nepřerušený chov na světě a spravuje i plemennou knihu těchto vzácných kopytníků. V Praze a chovné stanici na Benešovsku se narodilo 230 hříbat, řekla ČTK mluvčí zoo Hana Matoušů.
 

V Evropě se koně Převalského chovají od roku 1901, od 20. let jsou také v Praze. Před 40 lety byl tento druh v přírodě vyhubený, ale už od roku 1988 jsou koně znovu vypouštěni do přirozeného prostředí.

K tomuto projektu se pražská zoo připojila v roce 2011, od té doby odváží do jihozápadního Mongolska pravidelně každý rok tři nebo čtyři koně. Celkem jich je už více než dvacítka, poslední čtyři klisny odletěly do pouště Gobi B v červenci.

Příští rok začne příprava k vypouštění koní Převalského také do čínské přírody. "Kdy budou vypuštěni první koně, nevíme, během příštího roku se plánuje převoz hřebců do chovné stanice," uvedla Matoušů.

Celkem je těchto vzácných koní na světě asi 1900, asi 300 ve dvou národních parcích v Mongolsku. Většina jich ale žije v zajetí, často v zoologických zahradách. Kromě pražské zoo se koně Převalského chovají v Česku také v zoo v Brně či Chomutově. Velké stádo je také v chovné stanici patřící pražské zoo v Dolním Dobřejově na Benešovsku, dříve byli i v hřebčíně ve Slatiňanech, kde chov loni z finančních důvodů ukončili.

Kůň Převalského byl mnoho let také v logu pražské zoo. Jeho autorem byl výtvarník Michal Cihlář, který se ale se zahradou rozešel ve zlém a vedl s ní několik soudních sporů. Loni v prosinci vrchní soud zamítl jeho žalobu, v níž tvrdil, že zoo logo užívala neoprávněně. Za užití grafiky podobné jeho dílu se mu ale zoo musela omluvit.

Od roku 2012 používá zoo nové logo izraelského grafika Sagi Haviva z renomované newyorské firmy Chermayeff & Geismar se stopami čtyř zvířat. Jedna z nich odkazuje i na koně Převalského.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist