https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/trideny-odpad-podnikatelu-v-centru-prahy-budou-svazet-nizkoemisni-vozy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tříděný odpad podnikatelů v centru Prahy budou svážet nízkoemisní vozy

5.10.2017 13:19 | PRAHA (ČTK)
Představa radnice Prahy 1 je taková, že podnikatel prostřednictvím aplikace vyšle dispečinku zprávu, kolik a jaký odpad na určitém místě odložil. Ilustrační snímek.
Představa radnice Prahy 1 je taková, že podnikatel prostřednictvím aplikace vyšle dispečinku zprávu, kolik a jaký odpad na určitém místě odložil. Ilustrační snímek.
V centru Prahy začnou svážet tříděný odpad od podnikatelů a živnostníků menší nízkoemisní vozy. Odpad budou vozy svážet denně a podnikatelé si odvoz mohou objednat přes aplikaci. Novinářům to dnes řekli náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) a místostarosta Prahy 1 Richard Bureš (ODS). Pilotní provoz má začít v dubnu 2018. Náklady jsou předpokládány 49,9 milionu korun a většinu peněz chtějí město a radnice Prahy 1 získat z evropských fondů.
 

Podnikatelé nesmí od začátku roku využívat veřejné kontejnery na tříděný odpad. Kvůli tomu musí do ulic vjíždět více velkých popelářských vozů. "Největším znečišťovatelem ovzduší je doprava, která často vzniká i obsluhou města. Když žádáme Pražany a návštěvníky, aby byli ohleduplnější k Praze, tak musíme začít u sebe," řekl Dolínek. Podle Bureše navíc v ulicích zůstávají pytle s odpady.

Představa radnice Prahy 1 je taková, že podnikatel prostřednictvím aplikace vyšle dispečinku zprávu, kolik a jaký odpad na určitém místě odložil. Dispečink na místo vyšle nízkoemisní svozové auto, které bude nejblíže. Odpad odveze na jednotné místo, odkud bude putovat dál. Jak velké vozy mají být a kolik jich bude odpad svážet, zjistí radnice v pilotním provozu.

Centrální místo v Praze 1, kam budou vozy odpad svážet, není ještě stanovené. Vyřešit by to měli dodavatelé, kteří dodají nejen aplikaci, ale rovněž naplánují, co dělat s odpadem po naložení do vozů. Možností podle Bureše je, že by odpad byl odvážen k řece a tady naložen na loď. "Třídírna odpadu je například v Mělníku," dodal.

Z celkových nákladů zhruba 50 milionů korun by chtěly město a radnice získat z unijních peněz až 90 procent. Program svozu chce radnice v následujících měsících vyhodnotit a rozhodnout, co s ním dál.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist