https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/trinecke-zelezarny-stavi-za-700-milionu-zarizeni-k-chytani-prachu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Třinecké železárny staví za 700 milionů zařízení k chytání prachu

3.10.2019 00:08 | TŘINEC (ČTK)
Hutní společnost Třinecké železárny (TŽ) buduje za 700 milionů korun dvě zařízení, která budou zachytávat prach v provozech, kde se zpracovávají suroviny. Plně fungovat začnou v příštím roce. Iformovala o tom mluvčí firmy Petra Macková Jurásková. Projekty jsou financované z dotací.
 

V loňském roce podnik vypustil do ovzduší 138 tun prachu, což bylo nejméně v historii. Podle mluvčí je to výsledkem ekologických investic uskutečněných v posledních pěti letech. Například v roce 2012 podnik do ovzduší vypouštěl okolo 700 tun prachu, ještě v roce 2007 to bylo 1100 tun a deset let předtím pětinásobek tohoto množství. Podnik uvádí, že do ekologických opatření už investoval miliardy korun, plní všechny stanovené limity a používá nejmodernější zařízení svého druhu. Patří ale k největším průmyslovým znečišťovatelům v zemi.

Díky odprášení zařízení pro dopravu a zpětné zakládání vsázky pro výrobu ocelárenského aglomerátu se prašnost ve firmě sníží o dalších 56 tun. Aglomerát je spečenec, který se používá jako vsázka do vysokých pecí. "Nový stroj nahradí stávající padesát let starý portálový naběrač na homogenizační skládce pro výrobu aglomerátu," uvedl ředitel pro investice a strategii TŽ Radek Olszar.

Nyní se do firmy navážejí jednotlivé díly konstrukce. V listopadu TŽ postaví celé zařízení na nové podvozky a v létě příštího roku spustí zkušební provoz. "Stroj vážící 1050 tun je vybaven skrápěcím zařízením a odsáváním prachu z jednotlivých přesypů. Stroj nového koncepčního uspořádání umožní odběr až 1200 tun surovin za hodinu," uvedla Macková.

Ve druhém projektu jde o zařízení pro odběr a zpracování směsi pro výrobu vysokopecního aglomerátu. "Zjednodušeně řečeno jde o technologii, která přepravuje suroviny nutné k výrobě surového železa. Nově je vybavena odsáváním prachu, díky čemuž se nám podaří významně snížit objem prašných částic v okolí," uvedl Olszar.

V loňském roce podnik mimo jiné postavil filtrační stanici na mlýnici strusky a centrální vysávání obou aglomerací. "Železárny nyní pokračují v investicích do dalších opatření, které sníží dopady průmyslové činnosti na okolí," uvedla Macková.

TŽ jsou největším hutním podnikem v Česku. Loni vyrobily 2,583 milionu tun surové oceli. Jejich nejprodávanějším výrobkem je dlouhodobě válcovaný drát, dalšími hlavními produkty jsou speciální tyčová ocel, tažená ocel, kolejnice, široká ocel, bezešvé trubky nebo hutní polotovary. Téměř 70 procent produkce firma vyváží. V loňském roce dosáhla zisku 3,33 miliardy korun, oproti roku 2017 více než dvojnásobného. Tržby jí meziročně stouply o 4,64 miliardy na 40,5 miliardy korun.

Včetně odloučených provozů v Ostravě, Bohumíně na Karvinsku, Starém Městě u Uherského Hradiště a Kladně mají TŽ přes 7000 zaměstnanců. I s dceřinými firmami je pracovníků okolo 10.000. Jediným akcionářem je mateřská společnost Moravia Steel miliardáře Tomáše Chrenka.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist