https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tripartita-usteckeho-kraje-pozaduje-miliardy-z-prodeje-cezu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tripartita Ústeckého kraje požaduje miliardy z prodeje ČEZu

3.12.2001 15:23 | MOST (ČIA)
O uvolnění 15 miliard korun z částky získané z privatizace elektrárenské společnosti ČEZ chce stát požádat Hospodářská a sociální rada Ústeckého kraje (HSR ÚK). Zhruba stejnou částku dluží stát z minulých let regionu severozápadní Čechy na zahlazení důlní činnosti, sanace a rekultivace bývalých dolů a důlních zařízení. ČIA to po dnešním jednání HSR ÚR v Mostě potvrdil její místopředseda Radek Vonka.
 

V Ústeckém kraji se podle HSR ÚK vyskytují desítky starých dolů a důlních zařízení, na jejichž sanaci nebyly v minulosti peníze. Důlní společnosti nemohly do roku 1993 vytvářet fondy pro sanace a rekultivační činnost a většinu prostředků odváděly státu.

Resort ministerstva životního prostředí má ještě letos na sanaci zejména opuštěných hlubinných šachet v severozápadních Čechách věnovat 200 milionů korun. Ministr Kužvart uvedenou částku schválil a za týden ji musí potvrdit rada Státního fondu životního prostředí. Částka 200 tisíc korun by podle názoru členů HSR ÚK neměla být jednorázová. Ministerstvo životního prostředí by ji mělo zdevastovanému regionu na likvidaci starých důlních zátěží poskytovat i v dalších letech.

V severozápadních Čechách se vyskytují desítky bývalých šachet, které v současnosti nemají konkrétního vlastníka a obce nemají na jejich sanace peníze.

Tripartita Ústeckého kraje sdružuje pět okresních hospodářských a sociálních rad a úzce spolupracuje s Hospodářskou a sociální radou Sokolovska v Karlovarském kraji.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist