https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/trump-pry-nepochopil-vedeckou-studii-o-dopadu-parizske-dohody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Trump prý nepochopil vědeckou studii o dopadu pařížské dohody

2.6.2017 08:40 | WASHINGTON (ČTK)
Vědci z Massachusettského technologického institutu uvedli, že americký prezident Donald Trump nepochopil jejich výzkum, který ve čtvrtek citoval, když oznámil odstoupení USA od pařížské dohody o ochraně klimatu z roku 2015.  Ilustrační snímek
Vědci z Massachusettského technologického institutu uvedli, že americký prezident Donald Trump nepochopil jejich výzkum, který ve čtvrtek citoval, když oznámil odstoupení USA od pařížské dohody o ochraně klimatu z roku 2015. Ilustrační snímek
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | COP PARIS / Flickr.com
Vědci z Massachusettského technologického institutu (MIT) uvedli, že americký prezident Donald Trump nepochopil jejich výzkum, který ve čtvrtek citoval, když oznámil odstoupení USA od pařížské dohody o ochraně klimatu z roku 2015. Informovala o tom agentura Reuters.
 

Trump v projevu na zahradě Bílého domu oznámil, že USA odstoupí od pařížské dohody mimo jiné proto, že dokument nezajistí, aby světové teploty klesly dostatečně rychle, a měly tak zásadní vliv na ochranu životního prostředí.

"I kdyby pařížská dohoda byla zavedena v celém svém rozsahu a státy, které ji podepsaly, by plnily své závazky, tak by světová teplota byla do roku 2100 snížena o pouhé dvě desetiny stupně Celsia," řekl Trump s tím, že je to velmi málo.

Krátce nato Trump uvedl, že jeho tvrzení se opírá o studii publikovanou Massachusettským technologickým institutem v dubnu 2016 nazvanou "Jak velký rozdíl by udělala pařížská dohoda?".

Výsledky této studie přitom byly, že by se růst světové teploty do roku 2100 zpomalil o 0,6 až 1,1 stupně Celsia.

"Rozhodně nejsme zastánci odstoupení od pařížské dohody," řekl jeden z autorů studie Erwan Monier. "Pokud nic neuděláme, mohly by se teploty zvýšit až o pět stupňů nebo více, což by bylo katastrofické," dodal s tím, že prezidentská kancelář se s autory studie nespojila a nedala jim šanci svou práci vysvětlit.

Pařížskou dohodu o klimatu v roce 2015 podepsalo 195 zemí. Jejím cílem je omezení emisí skleníkových plynů, aby se zvyšování světové teploty udrželo výrazně pod dvěma stupni Celsia v porovnání s teplotou v předindustriálním období.

Současná situace je podle Reuters příkladem několik let trvajícího boje mezi vědci a politiky o dopadu spalování fosilních paliv na globální klima a rovněž ukázkou sporů ohledně toho, jaké politické kroky jsou potřebné k ochraně životního prostředí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist