https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/trump-svolal-schuzku-k-politice-o-biopalivech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Trump svolal schůzku k politice o biopalivech

26.2.2018 05:18 (ČTK)
Ze zapojení prezidenta Trumpa jsou zřejmé značné politické zájmy na ochraně pracovních míst v klíčovém volebním státě. Ropná rafinérie Philadelphia Energy Solutions (PES), která zaměstnává ve Filadelfii přes tisíc lidí, vyhlásila úpadek minulý měsíc a ze svého zániku obvinila právě federální nařízení. / Ilustrační foto
Ze zapojení prezidenta Trumpa jsou zřejmé značné politické zájmy na ochraně pracovních míst v klíčovém volebním státě. Ropná rafinérie Philadelphia Energy Solutions (PES), která zaměstnává ve Filadelfii přes tisíc lidí, vyhlásila úpadek minulý měsíc a ze svého zániku obvinila právě federální nařízení. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | The White House / Wikimedia Commons
O případných změnách americké politiky v oblasti biopaliv budou začátkem týdne jednat někteří senátoři a členové kabinetu. Schůzku svolal prezident Donald Trump. Rafinerie Philadelphia Energy Solutions (PES) totiž dává svůj úpadek do souvislosti s nynější regulací sektoru. S odvoláním na zdroje obeznámené se situací o tom v pátek informovala agentura Reuters.
 

Sektorem biopaliv v USA v poslední době zmítá střet dvou mocných lobby - ropného průmyslu a producentů etanolu z kukuřice - ohledně budoucnosti federálního programu RFS (Renewable Fuel Standard), který požaduje, aby pohonné hmoty v USA obsahovaly stanovená minima obnovitelných paliv. Podle pravidel RFS mají náklady na míchání pohonných hmot s biosložkami pokrývat rafinérie.

Ze zapojení prezidenta Trumpa jsou zřejmé značné politické zájmy na ochraně pracovních míst v klíčovém volebním státě. Ropná rafinérie Philadelphia Energy Solutions (PES), která zaměstnává ve Filadelfii přes tisíc lidí, vyhlásila úpadek minulý měsíc a ze svého zániku obvinila právě federální nařízení.

Schůzka, která je naplánována na úterý, se podle jednoho ze zdrojů agentury soustředí na okamžité kroky, které by rafinérii PES umožnily pokračovat v činnosti. Podle jiných se však bude jednat celkově o cenové a prodejní politice v oblasti pohonných hmot s podílem biosložky.

Trumpova administrativa už letos zvažovala změny RFS, jaké rafinérie požadují, včetně snížení ročního množství biopalivové složky, nebo přesunutí odpovědnosti za míchání pohonných hmot na dodavatelské terminály, jen aby pak ustoupila tlaku opozice z pěstitelských států.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist