https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/trumpova-administrativa-musi-udelat-nove-posudky-k-dakota-access
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Trumpova administrativa musí udělat nové posudky k Dakota Access

16.6.2017 01:15 | WASHINGTON (ČTK)
Bývalý demokratický prezident Barack Obama koncem loňského roku zrušil povolení k výstavbě konečného úseku ropovodu, který podle odpůrců narušuje posvátná území Siouxů a představuje hrozbu pro dodávky pitné vody. Obamův republikánský nástupce Trump ale zákaz zrušil. / ilustrační foto
Bývalý demokratický prezident Barack Obama koncem loňského roku zrušil povolení k výstavbě konečného úseku ropovodu, který podle odpůrců narušuje posvátná území Siouxů a představuje hrozbu pro dodávky pitné vody. Obamův republikánský nástupce Trump ale zákaz zrušil. / ilustrační foto
Federální soud ve Spojených státech nařídil administrativě prezidenta Donalda Trumpa, aby provedla další výzkumy dopadu ropovodu Dakota Access na životní prostředí. Středeční verdikt podle listu The Washington Post znamená dílčí vítězství čtyř indiánských kmenů Siouxů, kteří se snaží kontroverzní produktovod spojující ropná pole Severní Dakoty s rafineriemi ve státě Illinois odstavit.
 

Bývalý demokratický prezident Barack Obama koncem loňského roku zrušil povolení k výstavbě konečného úseku ropovodu, který podle odpůrců narušuje posvátná území Siouxů a představuje hrozbu pro dodávky pitné vody. Obamův republikánský nástupce Trump ale zákaz zrušil, čímž ropovod umožnil dobudovat. Od tohoto měsíce je pak Dakota Access oficiálně v provozu.

Indiánské kmeny, které zpochybňují úřední postup schvalování výstavby, se obrátily na soud, aby transport ropy potrubím v kontroverzním úseku zastavil. Soud prozatím rozhodl, že vláda musí předložit nové posudky dopadů na životní prostředí. Zda do jejich vypracování bude ropovod odstaven, není jasné. Soud chce v této věci vynést verdikt až po dalším slyšení, které je naplánováno na 21. června.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist