https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/trzby-za-prodej-medu-mezirocne-podle-vyrobce-klesly-az-o-petinu-lide-vice-setri
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tržby za prodej medu meziročně podle výrobce klesly až o pětinu, lidé více šetří

15.7.2023 00:31 (ČTK)
Foto | estelheitz / Pixabay
Tržby za prodej medu v ČR jsou letos oproti loňskému roku až o 20 procent nižší. Vliv na to má hlavně ekonomická situace způsobená válkou na Ukrajině, kvůli které rostou ceny, a spotřebitelé méně utrácí, uvedla včelařská společnost Medokomerc.
 

Podle jednatele společnosti Milana Špačka je změna spotřebitelského chování vidět napříč trhem. "Med není výjimkou a spotřeba medu v ČR letos výrazně zaostává oproti průměru z minulých let," doplnil. Podle firmy je v Česku dlouhodobě vyšší poptávka než produkce - a proto se běžně dováží med ze zahraničí i ze zemí mimo EU, například z Jižní Ameriky, Kuby, Moldávie i Ukrajiny. Podle společnosti se méně medu konzumuje po celém světě.

Letošní výnosy budou podle společnosti průměrné, nejvíce bylo zatím jarního řepkového medu, který je pro Česko v posledních letech typický. Naopak spíše vzácný je takzvaný medovicový med, na celkové produkci se podílí zhruba z desetiny. "Ten přitom ještě před 30 lety tvořil exportní komoditu, nejčastěji to byl smrkový medovicový med. Ve skladbě českého květového medu převládá med řepkový," uvedl Špaček.

Úbytek tohoto druhu medu připisuje hlavně špatné kondici lesů v Česku. V posledních letech je zasáhla kůrovcová kalamita a z lesů zmizely mšice, které patří mezi hlavní producenty medovicového nektaru.

Společnost již dříve upozornila, že za letošní zimu podle odhadu v Česku uhynula asi polovina včelstev, což je zhruba 300 000. Za úbytkem byl především teplejší přechod mezi podzimem a zimou, který vedl k vyššímu výskytu roztočů způsobujících například nemoc varroázu, uvedla.

Průměrná spotřebitelská cena jednoho kilogramu pravého včelího medu byla podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) v lednu 185 korun, v květnu stál kilogram v průměru 195 korun. Včelstev bylo podle ČSÚ loni 654.000. Vyrobilo se 7771 tun medu, v roce 2021 to bylo 6086 tun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist