https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tucet-lip-svobody-se-utka-o-titul-strom-roku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dvanáct Lip svobody soutěží o titul Strom roku

19.5.2018 01:06 | PRAHA (Ekolist.cz)
Dvanáct Lip svobody letos soutěží o titul Strom roku v 17. ročníku ankety. Mezi finálovými zástupci jsou ale i tři zástupci stromů „teprve“ padesátiletých. Spojuje je odpor proti okupaci Československa a nastupující normalizaci. Lípu svobody v Lázních Bohdaneč (na obrázku) vysadili dva učitelé spolu se svými žáky ze základní školy 28. října 1968.
Dvanáct Lip svobody letos soutěží o titul Strom roku v 17. ročníku ankety. Mezi finálovými zástupci jsou ale i tři zástupci stromů „teprve“ padesátiletých. Spojuje je odpor proti okupaci Československa a nastupující normalizaci. Lípu svobody v Lázních Bohdaneč (na obrázku) vysadili dva učitelé spolu se svými žáky ze základní školy 28. října 1968.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Nadace Partnerství
Dvanáct Lip svobody letos soutěží o titul Strom roku v 17. ročníku ankety. Od 15. června až do 25. září budou ve zpoplatněném hlasování bojovat o hlasy veřejnosti a postup do evropského kola. Porotci ročníku 2018 vzhledem ke stému jubileu založení republiky vybírali finalisty právě ze Stromů svobody, které odkazují k české státnosti a boji za svobodu a demokracii. Podrobnosti k anketě nabídne web www.stromroku.cz. Informoval o tom pořadatel Nadace Partnerství.
 

Nadace Partnerství letos vybírala z 56 návrhů. Mezi finalisty se probojovaly stromy z celkem jedenácti krajů, které nominovaly obce, základní školy nebo skautské organizace. Hlasování odstartuje 15. června na webových stránkách www.stromroku.cz. „Jako každoročně bude moci veřejnost finalisty podpořit zasláním dárcovských SMS, nebo zakoupením hlasovacích archů. Anketa potrvá až do 25. září a výsledky se veřejnost dozví na slavnostním vyhlášení 11. října,“ přiblížila další fáze ankety Andrea Krůpová z Nadace Partnerství. Akce je pod záštitou ministra životního prostředí Richarda Brabce.

Pět lip v anketě vysadili lidé hned v revolučním roce 1918. Jedna z finalistek je Opatovická lípa svobody, která přežila jako jediná z celkem šestnácti stromů vysázených ve Velkých Opatovicích na oslavu konce 1. světové války. „Lípa stojí uprostřed křižovatky pěti cest a vždy bývala místem setkávání lidí z okolí. Zdárně přežila ořezy kvůli elektrickému vedení a vyhnula se dokonce i kácení, které jí hrozilo kvůli vytvoření parkoviště. Je symbolem nezdolnosti a svobody českého státu,“ líčí osud stromu Dalibor Badal, který jej do ankety přihlásil.

Další tři finalistky ankety oslaví stovku napřesrok. Tak jako kamenická Lípa Svobody vysazená k prvnímu výročí vzniku Československa 28. října 1919. „Ačkoliv toho dne sněžilo, sešlo se před kamenickou školou velké množství lidí. Šestnáct dětí šlo v čele průvodu a jedno z nich neslo lípu. Za ním šli nejstarší občané Kamenice. V sázení se vystřídali nejprve oba nejstarší občané, posléze děti, starosta města Bohumil Voráček, ředitel školy i starosta Sokola a další občané,“ líčí slavnostní zasazení stromu Petra Menclová, další z anketních navrhovatelek.

Mezi finálovými zástupci jsou ale i tři zástupci stromů „teprve“ padesátiletých. Spojuje je odpor proti okupaci Československa a nastupující normalizaci. Lípu svobody v Lázních Bohdaneč vysadili dva učitelé spolu se svými žáky ze základní školy 28. října 1968. „Došlo k tomu úmyslně ve 13 hodin, když byla většina bohdanečských občanů v zaměstnání. V Bohdanči byla totiž umístěna sovětská vojska, a proto byla velká snaha, aby tento akt proběhl zcela klidně. Celá akce nebyla dopředu zveřejňována,“ vzpomíná 94letá pamětnice Božena Konečná, manželka jednoho z iniciátorů akce.

Nadace Partnerství pomáhá lidem pečovat o životní prostředí. Celostátní anketu Strom roku vyhlašuje Nadace Partnerství od roku 2002. Od té doby obdržela 1 322 návrhů na Strom roku, do zpoplatněného hlasování se zapojilo více než 663 tisíc lidí a výtěžek putující na výsadbu a ochranu stromů přesáhl 2,5 milionu korun. Hlavním cílem ankety je podpořit aktivitní lidi v péči o stromy v místě, kde žijí. Do finále ankety postupuje 12 stromů, o vítězi rozhoduje veřejnost prostřednictvím zpoplatněného hlasování. Výtěžek hlasování směřuje zpět do místní komunity a ta jej použije k výsadbě stromů, jejich ošetření nebo pro vytvoření propagačních materiálů o stromu. Vítěze ankety Strom roku nadace ocení 11. října 2018. Strom roku získává arboristické ošetření a vítězstvím se nominuje do mezinárodní ankety Evropský strom roku.

Bližší informace o celostátní anketě Strom roku 2018 naleznete na www.stromroku.cz nebo na facebooku.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Blanka Štiková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist