https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/turiste-pri-splouvani-vltavy-letos-prvne-vyuzivali-vratne-kelimky-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vodáci při splouvání Vltavy letos prvně využívali vratné kelímky

10.11.2016 09:01 | Č. BUDĚJOVICE (ČTK)
Vratný kelímek může vodák využít opakovaně. A když ho neztratí, dostane na konec vrácenou zálohu. Nebo si ho nechá jako suvenýr.
Vratný kelímek může vodák využít opakovaně. A když ho neztratí, dostane na konec vrácenou zálohu. Nebo si ho nechá jako suvenýr.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Přibližně 15.000 turistů si letos při splouvání Vltavy v úseku mezi Vyšším Brodem a Českým Krumlovem koupilo rozlévané nápoje ve vratných kelímcích. Byla to první sezona projektu, který má přimět vodáky k větší recyklaci plastových pohárků. Službu nabízí devět z 30 občerstvovacích zařízení u řeky. Řekl jeden z autorů projektu Jedu vodu Martin Pavljuk. Podle něj by příští rok nápoje ve vratných kelímcích mělo prodávat víc provozoven než letos.
 

"Příští rok bychom síť vratných kelímků rozšířili až do Boršova, kde se nám přihlásil další zájemce o tuto službu," uvedl. Záloha za pohárek je 50 korun a Pavljuk podotkl, že mnozí turisté si kelímek nechali jako suvenýr.

Podle odhadů vyrazí v sezoně na Vltavu průměrně přibližně 100.000 lidí. Většina splouvá úsek právě mezi Vyšším Brodem a Českým Krumlovem. Při mimořádné sezoně sjede řeku až dvojnásobek turistů. Pavljuk sdělil, že podle odhadů rekreanti v minulosti spotřebovali jeden až dva miliony jednorázových kelímků ročně. "Jen pro představu - milion kelímků vložených do sebe by dosáhl výšky osmi kilometrů," nastínil.

Odpady z břehů Vltavy uklízí před každou sezonou a po ní dobrovolníci a velkou část odpadu tvoří právě plastové kelímky. Vratné pohárky by měly dopomoci tomu, aby turisté nádobky neodhazovali. Pavljuk uvedl, že při podzimním úklidu dobrovolníci u řeky a v řece nenašli ani jeden vratný kelímek.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist