https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/turiste-se-v-noci-do-lesa-v-ceskem-svycarsku-kvuli-pocasi-nedostanou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Turisté se v noci do lesa v Českém Švýcarsku kvůli počasí nedostanou

29.4.2024 19:43 | KRÁSNÁ LÍPA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Národní park České Švýcarsko omezuje s ohledem na výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu před nebezpečím vzniku požárů vstup turistů do lesa v nočních hodinách. Informoval o tom mluvčí správy parku Tomáš Salov. Počet strážců přírody se před hlavní sezonou zvýší. Vybaveni budou i dronem s termokamerou. Protipožární opatření v parku postupně roste od největšího požáru v ČR v roce 2022 v okolí Hřenska na Děčínsku.
 
Při vyhlášení prvního stupně požární výstrahy, který meteorologové označují žlutou barvou na mapě výstrah na stránkách www.chmi.cz, pro návštěvníky automaticky vstupuje v platnost noční zákaz vstupu do lesů národního parku v čase od 22:00 do 6:00. Smyslem omezení je předcházet vzniku požárů v souvislosti s ilegálním nocováním a rozděláváním ohňů na území parku. Správa parku aktivovala takzvané monitorovací hlídky. Jejich činnost spočívá v opakované kontrole území z míst s dalekým výhledem, a to vždy ve večerních a brzkých ranních hodinách. V případě, že by hlídky zaznamenaly kouř vycházející z lesa, zalarmují příslušné složky záchranného systému, uvedl mluvčí.

V roce 2022 měla správa parku pro území o rozloze 80 čtverečních kilometrů šest profesionálních strážců, loni přibyli dva a v letošním prvním pololetí další dva. Pro zefektivnění případného hasebního zásahu správa národního parku připravila detailní mapový podklad pro chytrá mobilní zařízení. Ve spolupráci s hasiči byla tato digitální mapa, která je funkční i bez připojení k internetu, distribuována hasičským jednotkám, které na území národního parku České Švýcarsko obvykle zasahují.

Od vzniku národního parku v roce 2000 do současnosti hořel les na jeho území celkem v 82 případech. Ve většině těchto případů bylo příčinou lidské zavinění. V květnu začne krajský soud projednávat případ dosud největšího požáru. Obviněn je bývalý dobrovolný strážce přírody, za obecné ohrožení a poškození cizí věci mu hrozí až 15 let vězení. Požár vypukl předloni v noci na 24. července. Zasáhl plochu o velikosti přes 1000 hektarů. Likvidace byla velmi náročná. Vystřídalo se u ní 6000 hasičů a 400 kusů techniky. Do boje s požárem byli nasazeni profesionální i dobrovolní hasiči z celé republiky, velké množství techniky včetně vrtulníků s vaky s vodou a letadel, a to i ze zahraničí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist