https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/turistum-se-otevrela-hrebenkovka-stokilometrova-trasa-ceskym-svycarskem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Turistům se otevřela Hřebenkovka, stokilometrová trasa Českým Švýcarskem

25.4.2023 18:49 | SNĚŽNÍK (ČTK)
Hřebenovka je určena pouze pěším. Na rozdíl od původní hřebenovky, která vedla od Pradědu až k Aši, není přímá, ale klikatí se. Zvolena je tak, aby propojila co nejvíce pozoruhodných míst. Po cestě si lidé užijí výhledy na Labský kaňon, projdou se i přes Malou Pravčickou bránu nebo skalní hrad Šaunštejn.
Hřebenovka je určena pouze pěším. Na rozdíl od původní hřebenovky, která vedla od Pradědu až k Aši, není přímá, ale klikatí se. Zvolena je tak, aby propojila co nejvíce pozoruhodných míst. Po cestě si lidé užijí výhledy na Labský kaňon, projdou se i přes Malou Pravčickou bránu nebo skalní hrad Šaunštejn.
Foto | Queryzo / Wikimeda Commons
Turistům se dnes otevřela Hřebenovka, sto kilometrů dlouhá trasa, která vede oblastí plnou skalních měst, stěn a výhledů v Českém Švýcarsku. Začíná na úpatí Krušných hor a končí s prvními kopci Lužických hor. Navazuje na cesty staré, další jsou nově vytyčené. Spojuje atraktivní místa v národním parku České Švýcarsko, které se vypořádává s následky loňského rozsáhlého požáru. Kvůli němu je stále uzavřeno několik oblíbených turistických cílů. Trasu připravila obecně prospěšná společnost České Švýcarsko ve spolupráci s Klubem českých turistů. Náklady 1,4 milionu korun zaplatil Ústecký kraj.
 

Hřebenovka je určena pouze pěším. Na rozdíl od původní hřebenovky, která vedla od Pradědu až k Aši, není přímá, ale klikatí se. Zvolena je tak, aby propojila co nejvíce pozoruhodných míst. Po cestě si lidé užijí výhledy na Labský kaňon, projdou se i přes Malou Pravčickou bránu nebo skalní hrad Šaunštejn. Součástí trasy je například Kyjovské údolí a nejstarší naučná stezka v ČR zvaná Köglerova.

Trasa měří 100 kilometrů a začíná v Petrovicích, vede přes skalní města Rájec a Ostrov, na nejvyšší stolovou horu v zemi Sněžník a dál do Děčína a Růžovým hřebenem do Hřenska až po Šébr. Nejkratší ze šesti etap má 11 kilometrů. "Při plánování jsme se snažili, aby dálková cesta vedla hlavně po terénu s přírodním povrchem a zároveň byla co nejméně v souběhu s automobilovým a cyklistickým provozem. Díky tomu se bude ucházet o evropský certifikát kvality, kterým se doposud pyšní 22 tras v Evropě a jen jediná v Česku," uvedl předseda Klubu českých turistů Jiří Homola.

V plánu je příprava další části Hřebenovky směrem na Krušné hory. "Byl bych rád, kdyby sem přijeli lidé nejen z celé České republiky a Evropy, ale i obyvatelé našeho kraje, z nichž řada neví, že tu máme něco tak krásného," uvedl hejtman Jan Schiller (ANO). Starostové věří, že otevření trasy pomůže k oživení cestovního ruchu. Společnost České Švýcarsko připravuje nyní průvodce s praktickými tipy a informacemi k dálkové trase.

Hřebenovka je jednou z novinek obecně prospěšné společnosti, která tak chce oživit letošní turistickou sezonu v Českém Švýcarsku. Tu loňskou významně poznamenal nejrozsáhlejší požár v historii České republiky, který vypukl 24. července. Rozšířil se na 1060 hektarů, vyšetřuje ho policie jako obecné ohrožení. Propad tržeb místních podnikatelů po požáru podle společnosti dosahuje k 600 milionům korun.

Uzavřena zůstává oblíbená Edmundova soutěska a Gabrielina stezka na Pravčickou bránu. Otevřená je naopak Divoká soutěska a k Pravčické bráně se dostanou turisté po Mlýnské cestě. Od nadcházejícího víkendu bude přibližovat turisty k Pravčické bráně, Divoké soutěsce nebo rozhledně Janov nová autobusová linka 441. Spoje pojedu v půlhodinových intervalech.

Pomoc místním podnikatelům nabídnul Ústecký kraj, který zavedl vouchery na ubytování v Českém Švýcarsku. Na ubytování v regionu uvolnil pět milionů korun, stejnou částku přidalo ministerstvo životního prostředí. Turisté mohli získat slevu 300 korun na osobu a den v Českém Švýcarsku, pokud se zde ubytovali nejméně na dvě noci a nejvýše na sedm nocí. Vouchery platí do 31. května, všechny už byly vyčerpány.

Ústecký kraj také zaplatil středoškolákům a dětem z dětských domovů v regionu pobyt v Českém Švýcarsku. Dal na to z rozpočtu deset milionů korun. O délce pobytu rozhodují ředitelé, nejvýše mohou děti vyjet do Českého Švýcarska na pět dní. Škola má nárok na dotaci ve výši 200.000 korun a dětské domovy na 100.000 korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist