https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/turnov-investuje-sto-milionu-korun-do-cistirny-odpadnich-vod
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Turnov investuje sto milionů korun do čistírny odpadních vod

4.4.2002 19:53 | TURNOV (ČIA)
Sto milionů korun investuje Vodohospodářské sdružení Turnov, s. r. o, na Semilsku do rekonstrukce čistírny odpadních vod na řece Jizeře. Dnes to potvrdil starosta Turnova Milan Hejduk. "V současné době se provádí druhá etapa rekonstrukce, v září by měl být zahájen zkušební provoz technologie a do roka bychom chtěli čistírnu zkolaudovat.," řekl Hejduk.
 

"Rekonstrukce čistírny je prioritou Turnova. Zájem na jejím včasném ukončení má i stát, protože Jizera je zdrojem pitné vody i pro Prahu," připomněl Hejduk. Vlastníkem čističky je Vodohospodářské sdružení Turnov, jehož zřizovatelem je město Turnov společně s obcemi Rakusy, Přepeře a Ohrazenice. Čistírna zpracovává 95 procent odpadních vod Turnova a 60 procent odpadních vod ostatních obcí. Byla vystavěna začátkem sedmdesátých let, její kapacita je dimenzována na 25 tisíc obyvatel, což je podle Hejduka dostačující na desítky let. O modernizaci čističky rozhodla radnice, když v roce 1999 plynová a kalová část zařízení neprošly bezpečnostní revizí. První etapa rekonstrukce byla zahájena v roce 2000 a vyžádala si investici ve výši 30 milionů korun. V loňském roce získalo město dotaci 25 milionů ze Státního fondu životního prostředí a dalších 25 milionů od fondu jako výhodnou půjčku. Po dokončení modernizace bude kapacita stejná, ale čistírna bude splňovat všechny požadavky na kvalitu vypouštěné vody. Do budoucna se plánuje napojit na ni další obce a okrajové části Turnova.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist