https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tusimicke-doly-se-v-budoucnu-zmeni-v-rekreacni-krajinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tušimické doly se v budoucnu změní v rekreační krajinu

31.3.2004 11:13 | TUŠIMICE (ČIA)
V esteticky hodnotnou krajinu s širokým využitím pro rekreační, sportovní a další aktivity se mají za téměř půl století změnit prostory dnešních hnědouhelných Dolů Nástup Tušimice (DNT) na Chomutovsku. Předpokládá to dokončená studie, se kterou ČIA seznámil Ivan Svoboda ze společnosti R - Princip Most, zabývající se rekultivační a ekologickou činností v hornictví.
 

Těžba skrývky a hnědého uhlí má v DNT skončit v roce 2035. Realizace záměrů studie předpokládá zatím nespecifikované mnohamiliardové náklady. Část prostředků má být získána už v příštích letech z vládních 15 miliard pro revitalizaci severozápadních Čech.

Studie předpokládá zatopení zbytkové jámy lomu Libouš a vytvoření velkého jezera s rozlohou 512 hektarů. Rekreační jezero má být hluboké 55 metrů a má pojmout až 80 milionů kubíku vody, což je zhruba třetina současné Nechranické přehrady.

V okolí budoucího jezera se počítá se zalesněním bývalých důlních prostor, vytvořením souvislých travních porostů a s výstavbou nových komunikací a cyklostezek. Plánuje se výstavba nového golfového hřiště, tenisových dvorců a dalších sportovišť. Část rekultivovaných ploch směrem ke Kadani je určena pro další průmyslové účely nebo pro výstavbu rodinných domů.

Na současné důlní výsypce DNT Merkur má vzniknout po rekultivaci důlní krajiny centrum agroturistiky. Počítá se zde s rozšířením chovu ovcí. Studie a rekultivační záměry připravuje firma R - Princip ve spolupráci s odborníky Severočeských dolů Chomutov.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist