https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tv-nova-na-vlastniky-pudy-v-cr-ciha-nove-nebezpeci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

TV Nova: Na vlastníky půdy v ČR číhá nové nebezpečí

25.6.2001 20:30 | PRAHA (ČIA)
Na vlastníky pozemků v České republice číhá nové nebezpečí. Už tento týden bude senát projednávat zákon o vodách, jehož součástí jsou i takzvané meliorace. Tato podzemní potrubí odvodňují podmáčenou půdu a suché naopak vláhu dodávají. Pokud senátoři zákon schválí, přejde povinnost starat se o tyto meliorační systémy ze státu právě na majitele pozemků. Stovky kilometrů potrubí jsou ale v dezolátním stavu a jejich oprava může některé vlastníky půdy zcela zruinovat. Mnozí navíc ani netuší, že pod svými pozemky meliorační trubky mají. Uvedla to ve své dnešní hlavní zpravodajské relaci televize Nova.
 

Pokud některé meliorační trubky prasknou, bude muset jejich opravu zafinancovat vlastník půdy. Tento zákon je může poslat ke dnu, říká na adresu vlastníků půdy senátorka Jitka Seitlová. "Ten zákon je nepřípustný v takovéto formě. Pro některé vlastníky může mít vážné existenční dopady," uvedla Seitlová.

Během sedmdesátých a osmdesátých let se v půdě ocitly tisíce kilometrů potrubí, určeného k odvodňování i zavlažování, které ale nikdo nikde neevidoval. Meliorace jako takové nejsou zaneseny do katastrálních map. Podle odborníků je u nás zmeliorováno na 250 tisíc hektarů půdy, tedy asi milion evidovaných pozemků. Pod většinou z nich už meliorační síť dožívá a majitelé půdy by ji museli opravit. Síť meliorací byla vybudována bez souhlasu majitelů pozemků, a to často k jejich škodě. Ministerstvo zemědělství však majitelům pozemků oponuje. "Ten pozemek byl, řekl bych, zhodnocen a je v zájmu vlastníka pozemku, aby se o melioraci staral," řekl Miroslav Král z ministerstva zemědělství.

Pokud se vlastník o melioraci starat nebude a hrozil by tak například sesuv podmáčené půdy, stát potrubí opraví. Peníze však bude následně od vlastníka půdy vymáhat. Pokud by zákon v této podobě schválili senátoři a podepsal prezident, začal by platit od počátku příštího roku. Majitelé pozemků ale stále doufají, že se jim nová starost o melioraci půdy vyhne.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist