https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tym-diky-nove-metode-nasel-geny-ovlivnujici-kvety-muze-to-pomoci-slechteni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tým díky nové metodě našel geny ovlivňující květy, může to pomoci šlechtění

10.4.2022 01:01 | PRAHA (ČTK)
Speciální mikroskopická metoda pomohla vědcům z Akademie věd ČR (AV) získat nové poznatky o genech ovlivňujících vývoj květu silenky širolisté. Jde o rostlinu, která má oddělené pohlaví, což u rostlin není běžné, uvedli zástupci Ústavu přístrojové techniky AV (ÚPT). Výzkum by v budoucnu mohl pomoci ke šlechtění odolnějších plodin. Studii publikoval časopis Journal of Experimental Botany. Na výzkumu spolupracovali vědci z ÚPT a Biofyzikálního ústavu AV.
 

V projektu, který stále pokračuje, chtěli vědci z Biofyzikálního ústavu studovat květní orgány silenky v přirozeně vlhkém stavu pomocí pokročilých mikroskopických metod. K makroskopickému zobrazení celých částí květů s rozpoznáním detailů s rozlišením v řádu stovek nanometrů však klasická světelná ani elektronová mikroskopie nestačily. Vědci z ÚPT poskytli vylepšenou metodu enviromentální rastrovací elektronové mikroskopie. Biofyzici s její pomocí našli a popsali morfologické rozdíly mezi jednotlivými pohlavími této rostliny.

"Díky tvorbě hermafroditních jedinců pomocí různých činidel jsme nalezli několik genů, které hrají roli při vývoji květu. Silenka je ideální model pro podobné studie, protože na rozdíl od většiny rostlin má tak jako člověk oddělená pohlaví," napsal ČTK Roman Hobza z Biofyzikálního ústavu. "Přepínání mezi samčím a samičím pohlavím, eventuálně pochopení vzniku různých intersexuálních jedinců, je nejen zajímavým fenoménem základního výzkumu, ale může nalézt uplatnění třeba v zemědělství. Jako příklad může sloužit chmel, kdy chmelové šišky jsou, zjednodušeně řečeno, produktem jenom samičích rostlin," dodal.

Výzkum by v budoucnu mohl pomoci získat odrůdy s vyšší odolností proti extrémním klimatickým jevům nebo škůdcům.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist