https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tyrana-zvirata-z-orlickoustecka-opet-ziji-v-neschvalenych-podminkach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Týraná zvířata z Orlickoústecka opět žijí v neschválených podmínkách

7.3.2023 00:08 | RADHOŠŤ (ČTK)
Vloni dostali veterináři oznámení od veřejnosti, že se v blízkosti státní silnice I/35 u Vysokého Mýta volně pohybuje kočkovitá šelma serval. Zjistili, že utekl chovateli v Radhošti, kde bylo už v minulosti zjištěno týrání zvířat nevhodnými podmínkami a chov lišek bez povolení. Ilustrační foto
Vloni dostali veterináři oznámení od veřejnosti, že se v blízkosti státní silnice I/35 u Vysokého Mýta volně pohybuje kočkovitá šelma serval. Zjistili, že utekl chovateli v Radhošti, kde bylo už v minulosti zjištěno týrání zvířat nevhodnými podmínkami a chov lišek bez povolení. Ilustrační foto
Desítky zvířat odebraných vloni v únoru kvůli týrání chovateli v Radhošti na Orlickoústecku byly po přechodném pobytu v záchranných stanicích vráceny skutečnému majiteli ze středních Čech. Ten měl zvířata u chovatele v Radhošti pouze umístěné. Pro jejich chov na novém místě ale opět nemá zajištěné vhodné podmínky ani povolení k chovu zvířat vyžadujících zvláštní péči, řekl ČTK ředitel Krajské veterinární správy pro Pardubický kraj Josef Boháč.
 

"Majitel nemá žádné schválené ubikace, kde by zvířata měl, ani je nesvěřil jinému chovateli. Teď už se o něm ale ví a kolegové ze středních Čech to budou kontrolovat," uvedl Boháč.

Vloni dostali veterináři oznámení od veřejnosti, že se v blízkosti státní silnice I/35 u Vysokého Mýta volně pohybuje kočkovitá šelma serval. Zjistili, že utekl chovateli v Radhošti, kde bylo už v minulosti zjištěno týrání zvířat nevhodnými podmínkami a chov lišek bez povolení. Při razii za pomoci policie bylo 2. února nalezeno v areálu bývalé továrny 36 dravých ptáků s různým stupněm ohrožení a šest šelem, z toho tři ženetky tečkované, dva servali stepní a rys ostrovid, ve zcela nevyhovujících podmínkách.

Například malé sovy žily v papírových krabicích narovnaných na sobě, zvířata živořila bez přístupu světla, dna krabic byla promočená exkrementy. Dvě ženetky tečkované byly chované společně v malé přepravce pro kočky, zraněný serval v o málo větší plastové přepravce, v níž se nemohl ani pořádně narovnat. Další serval, odchycený u silnice, byl umístěn v jedné z továrních hal, ve tmě a v zimě. Rys ostrovid byl chován v kotci o ploše šest metrů čtverečních. Z ptáků byli například výři viržinští chováni v klecích na zemi o výšce pouze jeden metr.

V místnostech na zemi i v mrazicích boxech byla nalezena uhynulá zvířata, asi 30 ptáků a jedna malá šelma, pravděpodobně ženetka. V okolí domu a na louce byla objevena těla mrtvých lišek a kozy v různém stupni rozkladu, podle vyjádření chovatele měly sloužit ke krmení.

Veterináři se obrátili na odbor životního prostředí Městského úřadu ve Vysokém Mýtě, který umístil všechna živá zvířata do náhradní péče v záchranných stanicích nebo podobných zařízeních. Serval odchycený u silnice však uhynul. O vrácení zvířat poté požádal jejich majitel a doložil dokumenty, na základě kterých mu byla zvířata kromě druhého servala, jedné poštolky a rysa vrácena. Majitel však nemá povolení k chovu zvířat vyžadujících zvláštní péči, takže ženetky nemohl sám legálně chovat a nemá ani chovné prostory k umístění ostatních navrácených zvířat. Úřad ve Vysoké Mýtě podle Boháče podmínky chovu nezjišťoval a nechtěl dál platit náklady za umístění zvířat v záchranných zařízeních.

Policie případ v Radhošti vyšetřuje jako trestný čin zanedbání péče o zvířata a týrání zvířat. Zatím nebyl uzavřen, čeká se na znalecké posudky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist