https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-australie-se-objevila-bila-velryba-muze-to-byt-vracejici-se-keporkak-migaloo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U Austrálie se objevila bílá velryba, může to být vracející se keporkak Migaloo

23.6.2023 22:13 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
U pobřeží australského státu Queensland byla již podruhé tento měsíc spatřena bílá velryba. Uvedl to list The Guardian, podle nějž se ihned vynořily otázky, zda se jedná o keporkaka pojmenovaného Migaloo, který nebyl u východoaustralského pobřeží viděn tři roky. Poprvé se zde objevil v roce 1991.
 

Bílou velrybu plující oceánem směrem na sever natočil v pátek turista, který přelétal nad Velkým bariérovým útesem. Oblastí každoročně migrují tisíce keporkaků z Antarktidy do teplejších vod, kde se páří.

Migaloo, jediný známý bílý zástupce v populaci keporkaků vyskytujících se u východoaustralského pobřeží, byl poprvé spatřen u Byron Bay roku 1991, kdy mu byly odhadem dva roky. Od té doby byl v regionu příležitostně pozorován, naposledy v roce 2020 u přístavu Port Macquarie.

Odběr vzorků tkáně Migalooa v roce 2004 potvrdil, že jeho chybějící pigmentace je důsledkem albinismu. Vláda státu Queensland dala Migalooa pod zvláštní ochranu, po ztrátě čipu ale zvíře nikdo neviděl.

"Záběry naznačují, že se jedná o bílou velrybu, ale nemůžeme to potvrdit na 100 procent," prohlásila expertka na kytovce Vanessa Pirottaová z Macquarieské univerzity v Canbeře. Podle ní lze někdy Migalooa zaměnit za velrybu plovoucí na hřbetě a odhalující bílé břicho nebo velrybu, která má do značné míry bílé zbarvení.

Ředitel Projektu Oceania Wally Franklin uvedl, že Migaloo má na hřbetě dva charakteristické hrboly a na ocase unikátní vroubkování.

"V Hervey Bay jsme naposledy Migalooa spatřili v roce 1998, kdy mu bylo asi devět let. Zpíval a my jsme tu píseň nahráli," uvedl Franklin. Podle něj je jen malá pravděpodobnost, že by albinismem trpěli i potomci tohoto keporkaka, protože ti budou mít kromě jeho genů i geny matky, píše The Guardian.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist