https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-hradku-n-n-maji-rok-vetrny-park-stiznosti-mesto-nezaznamenalo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U Hrádku nad Nisou mají rok větrný park, stížnosti město nezaznamenalo

19.11.2018 01:00 | HRÁDEK N.N. (ČTK)
Větrná elektrárna v Jindřichovicích pod Smrkem.
Větrná elektrárna v Jindřichovicích pod Smrkem.
Foto | Martin Mach / Ekolist.cz
Větrný park s 13 věžemi za miliardu korun je ve Václavicích u Hrádku nad Nisou na Liberecku rok v provozu. Obavy místních ze zvýšeného hluku se nenaplnily. Starosta Hrádku Josef Horinka řekl, že nedostal ani jednu stížnost. "Nemám žádné negativní ohlasy, že by něco někomu vadilo," uvedl.
 

Větrný park ve Václavicích je druhý největší v zemi, funguje bez problémů. "Řekněme, že úvodní měsíc tam bylo určité ladění, kdy se to servisně dotahovalo. Byla tam fáze zkušebního provozu, ale jinak potom v běžném provozu to už běželo v pořádku," řekl Marek Lang, jednatel firmy EEH, která větrný park postavila. Podle něj se naplnil i předpoklad, kolik elektrické energie je schopno 13 větrných věží o celkovém výkonu 26 megawatt (MW) do sítě ročně dodat. "My jsme předpokládali, že výkon by měl být minimálně kolem 52 gigawatthodin (GWh), v tuto chvíli jsme na 55," dodal Lang.

Uplynulý rok přitom hodnotí jako podprůměrný, klimatické podmínky nebyly pro provoz větrných elektráren optimální. "Ten rok byl řekněme hodně extrémní. Byly měsíce, kdy vítr byl poměrně dobrý, naopak přes letní měsíce foukal mnohem méně, než se čekalo," dodal. K spuštění elektráren je potřeba vítr minimálně o rychlosti sedmi kilometrů v hodině, vadí ale i silný vítr. Maximální přípustná hranice pro provoz je kolem 90 kilometrů.

Větrný park by měl být ve Václavicích minimálně 20 let, Hrádek by za jeho umístění ve svém katastru měl dostávat ročně asi dva miliony korun. "Máme domluvený percentuální podíl z výnosu. Bavit se o benefitech je ale ještě předčasné. Příspěvek za letošní rok budeme vědět až příští rok. Takže teprve uvidíme, zda bude takový, jak jsme předpokládali," uvedl starosta Hrádku. Peníze získané z provozu větrného parku budou podle něj dávat do speciálně zřízeného fondu pro Václavice a Uhelnou, na jejichž území věže jsou. Z fondu se budou podle něj platit investice v těchto oblastech, například ve Václavicích je potřeba vybudovat vodovod.

Tubusy elektráren mají na výšku 80 metrů a jsou osazené dvěma typy vrtulí s poloměry 46 a 50 metrů. Škodit by neměly ani ptákům. Podle dříve zpracovaného ornitologického průzkumu se zde vyskytují zejména drobní pěvci, pro které větrná elektrárna nepředstavuje žádné riziko. A průtah velkých druhů je zde pouze nahodilý. Lang si nevybavuje, že by se za rok provozu v okolí z některých věží našel mrtvý pták.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist