https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-kladenske-materske-skoly-na-vyhaslem-vznikla-prirodni-zahrada
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U kladenské mateřské školy Na Vyhaslém vznikla přírodní zahrada

19.5.2020 00:17 | KLADNO (ČTK)
Přírodní zahrada vznikala od loňského podzimu, zahrada má plno herních prvků a dřevin, které rozvíjejí pohyb, motoriku, ale také znalosti dětí o tom, jak příroda a krajina funguje.
Přírodní zahrada vznikala od loňského podzimu, zahrada má plno herních prvků a dřevin, které rozvíjejí pohyb, motoriku, ale také znalosti dětí o tom, jak příroda a krajina funguje.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
U kladenské mateřské školy Na Vyhaslém vznikla přírodní zahrada, ve které děti poznávají přírodu pomocí všech smyslů, tedy hmatu, čichu, chuti i zraku. Zahrada má pět částí, které symbolizují světové kontinenty, sdělila v tiskové zprávě mluvčí kladenské radnice Lucie Steinerová. Antarktida v zahradě chybí.
 

"Přírodní zahrada vznikala od loňského podzimu, a to na základě projektu architektky Anny Kajzarové. Vytvořila zahradu plnou herních prvků a dřevin, které rozvíjejí pohyb, motoriku, ale také znalosti dětí o tom, jak příroda a krajina funguje," uvedl kladenský primátor Dan Jiránek (ODS). Náklady na vybudování zahrady přesáhly čtyři miliony korun, z toho 500.000 korun město zaplatí z dotace Státního fondu životního prostředí.

V části zahrady symbolizující Asii je například čajový altán, vodní prvek obklopený sakurami, meteorologická stanice, hliněná stavba či zvukový koutek s hudebními nástroji.

Australskou část tvoří z velké části záhonky, kde si jednotlivé třídy mohou pěstovat plodiny a sledovat všechny klíčové fáze růstu rostlin. V africké části jsou slaměné žirafy, chýše i velká písečná duna a písková plocha, která skrývá tajemství v podobě skryté kostry dinosaura, v americké části vzniklo mimo jiné týpí, v evropské části například broukoviště.

Součástí přírodní zahrady je i nová venkovní učebna s pevnou podlahou, kterou bude postupně obepínat vrba. Do zahrady bylo celkově vysázeno 77 keřů, 18 ovocných dřevin, 20 stromů a řada dalších rostlin.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist