https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-kladenskeho-soudu-vypovidali-svedci-v-pripadu-tezby-kamene-v-lanske-obore
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U kladenského soudu vypovídali svědci v případu těžby kamene v Lánské oboře

10.3.2022 15:58 | KLADNO (ČTK)
Zákaz vstupu do Lánské obory u Klíčavské přehrady (v obci Běleč).
Zákaz vstupu do Lánské obory u Klíčavské přehrady (v obci Běleč).
U kladenského soudu vypovídali svědci v případu těžby kamene v Lánské oboře. Podle obžaloby šéf Lesní správy Lány Miloš Balák porušil povinnosti při správě cizího majetku, Balák vinu odmítá. Skutek podle policie spočíval ve vytěžení většího množství kamene, než bylo zapsáno v oficiální dokumentaci. Svědci a znalec se při hlavním líčení vyjadřovali například k množství vytěženého kamene a jeho využití na lesních cestách. Další jednání bude podle soudce Iva Poštolky 21. dubna, kdy bude vypovídat například soudní znalkyně.
 

V případě prokázání viny může v této kauze Balákovi hrozit trest vězení šest měsíců až pět let a také peněžitý trest. Způsobená škoda podle kriminalistů přesáhla jeden milion korun. Balák byl loni v jiném případu nepravomocně odsouzen za ovlivnění veřejné zakázky. Tehdejší verdikt zněl nepodmíněný tříletý trest vězení. I v tomto případě vinu odmítl, o odvolání bude letos na jaře rozhodovat krajský soud.

Dnes například vypovídal svědek, který měl na starosti část lesního úseku včetně některých cesty, kudy projížděly vozy s vytěženým kamenem. Vyjadřoval se i k rekonstrukci cest, na které byl kámen použitý. Podle něj je bylo třeba zpevnit, aby byly v provozuschopném stavu. "Prováděly se z mého popudu," řekl svědek k opravám cest.

Pracovník firmy, která prováděla geodetický průzkum, jímž mělo být určeno množství navezeného kameniva do lesních cest, mimo jiné zmínil, že v některých podmáčených úsecích cest to podle něj mohlo vypadat, že je kamene méně, než kolik ho tam bylo ve skutečnosti navezeno.

K těžbě kamene se u soudu také vyjadřoval soudní znalec. Podle něj se dá určit, kolik kamene bylo odstřeleno z ložiska, ale z podkladů nelze přesně vypočítat množství odtěžených částí svahu poblíž. K tomu mohlo podle znalce dojít například při úpravách, které souvisely s rozšiřováním cesty.

Lesní správa Lány je příspěvkovou organizací Kanceláře prezidenta republiky. Loňský nepravomocný rozsudek se týkal veřejné zakázky na druhou etapu zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře kolem vodní nádrže Klíčava. Podle obžaloby Balák zakázku ovlivnil, když nezákonně sjednal výhodu pro firmu Energie stavební - báňská (ESB). Soudce Balákovi uložil kromě nepodmíněného trestu vězení čtyřletý zákaz činnosti a peněžitý trest 1,8 milionu Kč. Podmíněný trest dostal manažer firmy ESB a firma má podle nepravomocného verdiktu zaplatit přes pět milionů korun a soud jí uložil tříletý zákaz účasti ve veřejných zakázkách. Všichni obžalovaní od začátku odmítají, že by se dopouštěli nezákonného jednání.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist