https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-letniho-kina-v-jablonci-uz-slouzi-podzemni-kontejnery-na-odpad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U letního kina v Jablonci už slouží podzemní kontejnery na odpad

14.10.2016 16:54 | JABLONEC N.N. (ČTK)
U letního kina na Horním náměstí v Jablonci nad Nisou už slouží podzemní kontejnery na tříděný odpad. Jsou několikanásobně větší než standardní nádoby na odpad ve městě. Další by měly být u nové otočky autobusu v Arbesově ulici na sídlišti Mšeno. Instalace kontejnerů u letního kina přišla radnici zhruba na 800 000 korun, třídit se do nich může, papír, plasty a bílé a barevné sklo, řekla dnes ČTK mluvčí magistrátu Markéta Hozová.
 

"Jedná se o kontejnery, které jsou právě kvůli estetičnosti vhodné do centra města. Vhazovací otvory ale nejsou tak velké, jak jsme zvyklí u tradičních nádob. Proto je potřeba, aby lidé objem odpadu přizpůsobili - PET lahve sešlapávali a papírové krabice rozkládali tak, aby v okolí nevznikal nepořádek. Do kontejneru na sklo také není možné vhazovat tabulové sklo," upozornila Nikola Horčíková, která má odpady na starosti. Jablonec není jediným městem v Libereckém kraji s podobným projektem. V Liberci jsou podzemní kontejnery na odpad na Sokolovském náměstí.

Jablonec má pro svých 45 500 obyvatel 246 stanovišť na tříděný odpad. Umístění kontejnerů pod zem připravovala radnice více než rok. "Hlavně v centru města je problematické najít místo, které by bylo pro podzemní kontejner vhodné. Pod zemí jsou inženýrské sítě různého charakteru a pozornost se musí věnovat také dobrému přístupu a prostoru pro manipulaci svozové techniky," řekla Hozová. Lokalita u letního kina byla podle ní vybrána proto, že umístění podzemních nádob bylo nejméně komplikované.

Obyvatelé v Jablonci neplatí za odpadu paušál, ale platí za popelnici. Cena se už tři roky nezměnila. Letos počítá Jablonec v rozpočtu, že na poplatcích za popelnice vybere přes 29 milionů korun, dalších deset přidá z rozpočtu. Vedle kontejnerů mohou lidé třídit do barevných plastových pytlů, které pak mohou odkládat u stanovišť tříděného odpadu, odkud se svážejí. Letos se radnice rozhodla systém třídění zkušebně rozšířit. Ve Mšeně, Rýnovicích a Lukášově mohou lidé do žlutých kontejnerů nově dávat nejen PET lahve, ale i ostatní směsné plasty a nápojové kartony.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist