https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-lukovecku-na-zlinsku-horel-les-platil-druhy-stupen-poplachu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U Lukovečku na Zlínsku hořel les, platil druhý stupeň poplachu

22.4.2020 00:15 | LUKOVEČEK (ČTK)
U Lukovečku na Zlínsku včera vypukl rozsáhlý požár lesa. / Ilustrační foto
U Lukovečku na Zlínsku včera vypukl rozsáhlý požár lesa. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Hasiči likvidovali včera odpoledne u Lukovečku na Zlínsku rozsáhlý požár lesa. Na místě zasahovalo 12 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. S hašením požáru, který způsobila nedbalost, pomáhal i vrtulník. Hasiči vyhlásili druhý ze čtyř stupňů poplachu. Krátce před včerejšími 19:00 se jim podařilo požár zlikvidovat, sdělila mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková.
 

Požár vypukl včera krátce před 16:00 v kopcovitém a špatně dostupném terénu. "Proto na místo vyjela i hasičská čtyřkolka s nosičem hadic. Vzhledem k velké ploše zasažené požárem odhadované na dva hektary a silnému větru, si na pomoc k likvidaci požáru vyžádal velitel zásahu vrtulník," uvedla mluvčí.

Požářiště podle ní hasiči rozdělili na tři úseky. Dva byly bojové, kde jednotky oheň likvidovaly, třetí úsek sloužil k plnění takzvaného bambivaku pod vrtulníkem vodou. Oheň zasáhl mladé smrky a podrost ve smíšeném lese. "Vyšetřovatel hasičů stanovil jako příčinu vzniku požáru nedbalostní jednání neznámé osoby a škodu s lesníkem předběžně vyčíslil na 60.000 korun," uvedla Javoříková.

Včera krátce před 19:00 podle ní velitel zásahu vyhlásil likvidaci požáru. "Postupně začal posílat jednotky zpět na jejich stanice. Na dohled na požářišti zůstanou ještě několik hodin místní dobrovolní hasiči z Lukovečku a nedalekého Fryštáku," doplnila mluvčí.

Vzhledem k počtu nasazených jednotek byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Hasiči rozeznávají čtyři poplachové stupně. Nejzávažnější je čtvrtý, který vyhlašují jen při mimořádných situacích.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist