https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-mexicke-puebly-resi-zahadu-stometroveho-krateru-hlubokeho-20-metru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U mexické Puebly řeší záhadu stometrového kráteru hlubokého 20 metrů

5.6.2021 00:47 | PUEBLA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Azteca Noticias / YouTube.com
Na jihu Mexika u města Puebla, asi 100 kilometrů od mexické metropole, řeší už několik dní záhadu obrovské a hluboké díry v zemi, která se během několika hodin vytvořila uprostřed pole a od víkendu do středy se zvětšila až na 100 metrů. Informoval o tom dnes server BBC Mundo.
 

"Slyšeli jsme velký hluk, tak jsme vyšli ven a viděli, jak se hýbe země. Najednou v ní byla voda, tak jsme začali utíkat," popsala událost z minulé soboty žena z jediného blízkého domu.

To, co zprvu vypadalo jako díra o průměru pět metrů, se do středy zvětšilo na 100 metrů dlouhý a 20 metrů hluboký kráter, který se záhy zaplnil vodou. Na místo se začali sjíždět lidé z celého okolí, kteří se u záhadné díry v zemi fotí, ovšem z bezpečné vzdálenosti. Místní úřady kráter obehnaly páskou a experti zjišťují, co bylo příčinou jeho vzniku.

Někteří obyvatelé z blízké obce Santa María Zacatepec podle místního deníku El Sol de México tvrdí, že před lety bývala na místě nádrž na vodu.

"Myslíme si, že šlo o kombinaci dvou faktorů: změkčení pole kultivací půdy a odčerpávání podzemní vody," citoval server BBC Mundo ministryni životního prostředí mexického státu Puebla Beatriz Manriqueovou.

Ve státě Puebla bývají zemětřesení, která obvykle zasáhnou mexickou metropoli. Silné zemětřesení zaznamenali v oblasti v září 2017. "Je možné, že právě to způsobilo podzemní trhlinu, která se postupně zaplnila vodou a podmáčená půda se nyní propadla," míní geolog Delfino Hernández z Metropolitní autonomní univerzity (UAM), který se o víkendu na místo chystá s týmem expertů. Podle něj je nutné oblast pečlivě prozkoumat a monitorovat, zda v ní nejsou další podobné trhliny.

Podle serveru BBC se takové propady půdy v Mexiku v předchozích letech už několikrát staly, někdy při nich i zemřeli lidé.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist