https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-nachoda-v-nepristupnem-terenu-hori-les-hasici-povolali-vrtulnik
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U Náchoda v nepřístupném terénu hořel les, hasiči povolali vrtulník Aktualizováno

24.3.2022 17:57 | NÁCHOD (ČTK)
Zhruba 15 hektarů lesa zasáhl dnes odpoledne požár v kopcovitém a nepřístupném terénu u Náchoda v části Lipí. Oheň vypukl před 16:00, pod kontrolu se jej hasičům podařilo dostat po necelých dvou hodinách. Na likvidaci ohně hasiči nasadili i vrtulník letecké služby policie, který udělal 13 shozů vody na nejhůře přístupných místech. ČTK to řekla mluvčí hasičů Martina Götzová.
 
Nasazením techniky šlo o největší letošní požár v Královéhradeckém kraji v přírodě. K ohni vyrazilo několik desítek hasičů s jedenácti cisternami. Některé hasiči použili pro plnění vodního vaku helikoptéry. Podle hasičů oheň zasáhl plochu o rozměrech asi 300 krát 500 metrů a jeho šíření napomáhal silný vítr.

Hasiči připomněli, že při lesních požárech hrozí riziko skrytého šíření ohně kořenovým systémem, zvlášť když je velké sucho jako nyní. "Zasažená místa je proto důležité prolít množstvím vody," řekla mluvčí. Hasiči na místě požáru dál zůstávají. Příčinu ohně a výši škody začal zjišťovat vyšetřovatel hasičů.

V Královéhradeckém kaji kvůli velkému suchu v posledních dnech hoří v přírodě často. Za celý březen hasiči evidují přes 90 požárů v přírodě.

Ve středu hasiči v kraji likvidovali devět požárů. Tráva například hořela na Hradecku mezi silnicí číslo 11 a železniční tratí mezi Svinary a Blešnem, u železniční trati v Chlumci nad Cidlinou, v Lochenicích nebo v Sendraži a v Červeném Kostelci na Náchodsku. V Králíkách na Hradecku požár trávy a rákosí zničil i jeden včelí úl. Ve Vyhnánově na Rychnovsku se požár trávy rozšířil i na plot, škoda činila 50.000 korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist