https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-noveho-zelandu-uhynula-dalsi-padesatka-kulohlavcu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U Nového Zélandu uhynula další padesátka kulohlavců

30.11.2018 13:25 | PRAHA (ČTK)
Dalších 51 kulohlavců uhynulo na Novém Zélandu, když uvázli na pláži odlehlých Chathamských ostrovů. Během posledního týdne tak počet těchto kytovců, kteří na Novém Zélandu nalezli smrt, vystoupil na více než 200, informoval dnes zpravodajský server BBC News.
 

Odlehlé, řídce osídlené Chathamské ostrovy se nacházejí asi 800 kilometrů východně od novozélandského Jižního ostrova. Podle ministerstva pro ochranu přírody v tamní zátoce Hanson Bay ve čtvrtek uvázlo 80 až 90 velryb. Několika desítkám se podařilo vrátit na moře, ale 50 jich bylo nalezeno mrtvých a jedna musela být utracena.

Úhyn nové velké skupiny kulohlavců přichází necelý týden poté, co bylo na odlehlé pláži novozélandského Stewartova ostrova nalezeno 145 mrtvých kulohlavců.

Nový Zéland patří k zemím, kde kulohlavci, druh podobný delfínu, uváznou často. Místní úřady řeší zhruba 80 takových případů za rok, většinou ale jde o jednotlivce. Přesné příčiny tohoto jevu jsou podle agentury AFP neznámé. Mohou být mezi nimi nemoci, pronásledování predátorem, odliv nebo dezorientace.

Nejhorší případ se datuje do roku 1918, kdy na Chathamských ostrovech uvázlo 1000 kulohlavců. V roce 1985 na Aucklandských ostrovech zaznamenali 450 zvířat, která tam uvázla. Kulohlavci dorůstají do délky 7,5 metru a v novozélandských vodách se vyskytují v hojném počtu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist