https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-plzne-zacala-vystavba-transparku-s-mezinarodnim-letistem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U Plzně začala výstavba Transparku s mezinárodním letištěm

24.10.2000 16:40 | PLZEŇ (ČIA)
Už v průběhu listopadu letošního roku se na bývalém vojenském letišti Líně u Plzně objeví první civilní letadla. Informoval o tom Michal Čermák ze společnosti Orchard, která má areál v nájmu od ministerstva obrany. Orchard tak zahájil úpravy celého areálu včetně vzletových a přistávacích ploch, aby tu v první etapě mohla startovat malá civilní letadla do hmotnosti šest tun.
 

Výstavbu Transparku - dopravního uzlu letecké, silniční a železniční dopravy, hodlá financovat britská společnost Wiggins, a to částkou 4,5 miliardy korun. V prvopočátku bude letiště sloužit jako neveřejné. To znamená, že letadla budou nejprve přistávat na letišti v Praze nebo v Karlových Varech k odbavení a až pak cestující přepraví do Plzně. "Registrujeme už zájem domácích firem. Nyní jednáme s ministerstvem dopravy o získání statutu civilního mezinárodního letiště," uvedl Čermák.

V Líních by se na 1450 metrů dlouhé přistávací ploše mohl objevit například Turbolet L-410, modifikace letounu Lear Jet a dalších s kapacitou nejvýše dvacet osob. Statut by letiště mohlo získat v druhém čtvrtletí příštího roku.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist