https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-podebrad-byla-dokoncena-nova-stanice-pro-zranena-zvirata
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U Poděbrad byla dokončena nová stanice pro zraněná zvířata

2.11.2015 10:16 | PODĚBRADY (ČTK)
Vypouštění poštolky ze záchranné stanice v Pátku
Vypouštění poštolky ze záchranné stanice v Pátku
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČSOP
U Poděbrad byla dokončena výstavba nové záchranné stanice pro zraněná zvířata za 42 milionů korun. Kromě záchrany zvířat bude sloužit k ekologické výchově, výstavám a přednáškám. Stanice má kapacitu asi 1000 zvířat, v této chvíli se tam léčí přibližně 350 živočichů, řekla ČTK ošetřovatelka zvířat a vedoucí ekocentra Marta Bryndová. Většinu nákladů zaplatily evropské fondy.
 

Zvířata se do nového centra v poděbradské lokalitě Huslík přestěhovala z nedaleké stanice v Pátku, která už kapacitně nestačila. Stanice v Huslíku je moderně vybavená, je zde ordinace, rentgen, místnost intenzivní péče, izolační místnost pro zvířata s přenosnou nemocí, voliéry a venkovní výběhy pro srnčí zvěř.

Zařízení v Pátku u Poděbrad sloužilo zvířatům od roku 1984. Nejčastějšími klienty stanice jsou ježci, veverky, poštolky, káňata a netopýři. Jejich zranění bývají způsobena převážně lidskou činností. Dostávají se sem například živočichové sražení autem, zasažení elektrickým proudem, netopýři z pokácených stromů nebo ptáci, kteří narážejí do prosklených ploch.

Kromě okresu Nymburk sahá působnost nové stanice na Jičínsko, Mladoboleslavsko, Kolínsko, do okolí Českého Brodu a částečně i do Prahy. "Máme telefonní linku, na kterou lidé mohou zavolat, a domluvíme se na předání zvířete. Samozřejmě pro nás je nejjednodušší, když zvíře přivezou přímo k nám, ale je i možnost, že my přijedeme za ním. Veškerá zvířata už budou tady, v Pátku už nebude nikdo, kdo by si zvíře převzal," řekla ČTK Bryndová.

Pro návštěvy veřejnosti se stanice otevře v prosinci. Lidé si mohou prohlédnout expozici zvířat, například jezevce, daňka, vydry, čápa černého, orla mořského, krkavce nebo různé druhy sov. Budou se zde pořádat také tematické večery s environmentálními přednáškami.

Kromě kapacitních důvodů bylo třeba novou stanici postavit také kvůli novým veterinárním vyhláškám. Zvířata by měla být umístěna co nejdál od lidských obydlí a jejich kóje by měly splňovat dané rozměry.

Od začátku roku stanice přijala už 1600 zraněných zvířat a jejich počet stále roste.

Náklady na vybudování stanice zaplatily z velké části evropské fondy, přispěl také Středočeský kraj, Nadace ČEZ, Lesy ČR, město Poděbrady a automobilka TPCA.



reklama

 
Anna Pindejová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist