https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-privratu-na-orlickoustecku-vzniknou-podchody-pro-zaby-a-colky-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U Přívratu na Orlickoústecku vzniknou podchody pro žáby a čolky

9.12.2016 13:13 | PARDUBICE (ČTK)
Pardubický kraj chce nechat vybudovat u Přívratu na Orlickoústecku speciální podchody pod silnicí pro žáby a čolky.
Pardubický kraj chce nechat vybudovat u Přívratu na Orlickoústecku speciální podchody pod silnicí pro žáby a čolky.
Pardubický kraj chce nechat vybudovat u Přívratu na Orlickoústecku speciální podchody pod silnicí pro žáby a čolky. Obojživelníci těmito místy každoročně míří k vodním plochám, kde se rozmnožují, dobrovolníci je museli odchytávat do nádob a přenášet, aby nezahynuli pod koly automobilů. K podchodům zvířata navedou trvalé bariéry podél silnice, uvedl mluvčí hejtmanství Dominik Barták. Stavět by se mohlo začít v roce 2018.
 

Stabilní zábrany by se měly instalovat po obou stranách komunikace v délce 960 metrů. Pod silnicí povedou dva propustky s čely vyzděnými z kamene, upraveny budou i navazující příkopy. Na přilehlá pole se vybudují tři sjezdy se štěrkovým povrchem.

"Následně předpokládáme předání bariér do správy základní organizace Českého svazu ochránců přírody Podorlicko Česká Třebová, který se bude starat o údržbu zábran a průchodnost propustků," uvedl hejtman Martin Netolický (ČSSD). Kraj předpokládá, že díky úpravám stoupne počet jednotlivých druhů obojživelníků, což bude mít příznivý vliv na biologickou hodnotu území.

Celkové náklady včetně projektu dosáhnou odhadem tří milionů korun. Hejtmanství chce na projekt získat dotaci z Operačního programu Životní prostředí, která by pokryla téměř polovinu výdajů.

Ochránci přírody u Přívratu každoročně odchytávají a přenášejí žáby a čolky migrující přes silnice. Dosud používali dočasné zábrany z plastové folie a k nim umísťovali do země záchytné nádoby. Minulý rok se tímto způsobem postarali o více než 10.000 obojživelníků, letos během tří dubnových týdnů téměř o 7300.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist