https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-skotska-ma-vyrust-prvni-skupina-plovoucich-vetrnych-elektraren-na-svete
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U Skotska má vyrůst první skupina plovoucích větrných elektráren na světě

4.11.2015 01:04 | OSLO (ČTK)
Plovoucí větrné elektrárny mají také výhodu toho, že nevyvolávají tolik odporu kvůli vizuálnímu dopadu, jako pevninské větrné elektrárny
Plovoucí větrné elektrárny mají také výhodu toho, že nevyvolávají tolik odporu kvůli vizuálnímu dopadu, jako pevninské větrné elektrárny
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Norská ropná a plynárenská firma Statoil investuje zhruba dvě miliardy norských korun (5,8 miliardy Kč) do stavby plovoucí větrné elektrárny u pobřeží Skotska. Podle Statoilu to bude první takový projekt na světě.
 

Firma již několik let provozuje jednu plovoucí větrnou turbínu v Norsku. Nyní plánuje pilotní projekt, který bude zahrnovat pět plovoucích turbín, každá o kapacitě šest megawattů, v moři u pobřeží města Aberdeen, kde je hloubka až 120 metrů. Elektrárna by měla být schopná uspokojit poptávku téměř 20 000 domácností. Stavba má začít na počátku příštího roku.

Plovoucí turbíny jsou určeny pro vody s hloubkou více než 50 metrů, což je maximální hloubka pro současné větrné turbíny, které potřebují ukotvení. Plovoucí větrné elektrárny mají také výhodu toho, že nevyvolávají tolik odporu kvůli vizuálnímu dopadu, jako pevninské větrné elektrárny.

Investice Statoilu do projektu je první investicí nově zřízené divize New Energy Solutions, která se zaměřuje na nízkouhlíkové a obnovitelné zdroje energie.

Francie letos v srpnu zahájila tendr na projekty několika plovoucích větrných elektráren, napsala agentura Reuters.



reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist