https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-sloupu-na-blanensku-horelo-asi-devet-hektaru-lesa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U Sloupu na Blanensku hořelo asi devět hektarů lesa

21.3.2022 17:36 (ČTK)
U Sloupu na Blanensku dnes hořelo asi devět hektarů lesa, hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu. Oheň dostali pod kontrolu kolem 13:00, zřejmě ještě několik hodin ale budou vyhledávat skrytá ohniska a požár dohašovat. Na místě jich zasahuje asi 70, zásah komplikuje nepřístupnost terénu. ČTK to řekl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Příčinu požáru vyšetřovatelé zjišťují, výše škody by podle mluvčího neměla jít do statisíců.
 

Oheň v lese měli hasiči nahlášený od 10:17. "Hořelo odhadem na ploše asi 300 x 300 metrů. Zásah komplikuje nepřístupnost terénu, místo požáru je v kopci," uvedl Mikoška. Hasiči zvažovali i použití vrtulníku s takzvaným bambi vakem. Vrtulník ale zrovna nebyl k dispozici, byl u jiného zásahu.

Hasiči nejdříve vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu, poté třetí. Rozeznávají čtyři poplachové stupně, nejzávažnější je čtvrtý, který bývá vyhlašován jen při mimořádných situacích.

Požáry porostů jsou letos na jihu Moravy kvůli suchu časté, hasiči v polovině března informovali o tom, že k nim letos vyjíždějí nebývale často. K 13. březnu jich evidují 157, když desetiletý průměr je 48.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist