https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-svratky-v-brne-vznikne-prirodni-biotop-ma-zabranit-povodnim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U Svratky v Brně vznikne přírodní biotop, má zabránit povodním

16.7.2022 00:03 | BRNO (ČTK)
V brněnských Dolních Heršpicích u řeky Svratky vznikne přírodní biotop, poslouží k rekreaci i ochraně před povodní. Projektovou dokumentaci na jaře projednali radní města.
 

Záměr má název Přírodní a rekreační areál Jih, investorem je městská část Brno-jih. "Zajímavostí je, že areál bude plnit funkci protipovodňové ochrany a naváže tak na další zamýšlená opatření v okolí řeky. Výstavbou nového biotopu by se podmínky na dotčených pozemcích přiblížily přírodnímu charakteru, což by umožňovalo větší rozliv vody při povodních. A výhoda je, že by se lidé mohli v biotopu koupat a trávit zde volný čas," uvedla primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Areál vznikne v Dolních Heršpicích na pravém břehu Svratky v úseku dlouhém asi 540 metrů. Začít má nad přízřenickým jezem a končit na úrovni ulice Pěstitelská a areálu Retro muzea. Biotop bude mít tři části. "První nádrž bude plnit funkci čisticí, druhá bude určena ke koupání a ze třetí bude možné vyjet na lodičce na Svratku," řekl radní pro investice a místostarosta městské části Brno-jih David Grund (ODS). Dodal, že se zemina vytěžená při stavbě použije na další úpravy terénu. V plánu je i výsadba zeleně zeleň, vznikne tak nový park.

Město po investorovi požaduje, aby plán na vybudování přírodního biotopu zahrnoval propojení současné dlážděné cesty s přeloženou cyklostezkou. Areál tak má být lépe přístupný chodcům. "Záměr respektuje polohu stávající cyklostezky, která bude pouze v malém úseku přeložena," řekl radní pro oblast územního plánování a rozvoje Filip Chvátal (KDU-ČSL). Celá stavba pak má zapadat do konceptu protipovodňové ochrany města.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist