https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-zoo-hodonin-zacala-demolice-psiho-utulku-poniceneho-tornadem-vznikne-novy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U Zoo Hodonín začala demolice psího útulku poničeného tornádem, vznikne nový

28.1.2024 00:26 | HODONÍN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
U hodonínské zoo začala v tomto týdnu demolice psího útulku, který v červnu 2021 poškodilo tornádo, vznikne nový. Hotovo by mělo být do podzimu, informovala zoona svém webu.
 

Budování nového útulku začne ve třetím roce po tornádu. "S ohledem na všechny procesy, jednání s pojišťovnou, analýzu stávajícího stavu, vypracování projektové dokumentace, zajištění financí a výběrové řízení na zhotovitele stavby jde o přiměřený termín," uvedl ředitel Zoo Hodonín Martin Krug.

Zadavatelem a investorem stavby je město jako zřizovatel zoo. Vzniknout mají na stejném místě dvě jednopodlažní budovy, jedna správní a druhá provozní s třicítkou boxů různých velikostí. Součástí útulku budou i venkovní výběhy, sadové úpravy, protihluková stěna a příjezdová komunikace. Cena, která vzešla ze soutěže, je 36 milionů korun. Město se uchází o dotaci, která může činit až 27 milionů korun.

Provoz útulku začal v roce 1996, kdy hlavním důvodem jeho otevření bylo, že zoologická zahrada neměla možnosti zajišťovat a řešit přísun toulavých a ztracených psů. Útulek následně ročně přijímal obvykle 100 až 200 psů z Hodonína a okolí. Zařízení však v červnu roku 2021 zasáhlo tornádo, jehož cesta vedla i touto částí Hodonína. "Poničilo útulek natolik, že nebylo možné jej nadále udržet v provozu," uvedla tehdy vedoucí hodonínského útulku Šárka Krakovská.

Pro potřeby strážníků následně v zázemí zoo vzniklo pět záchytných kotců. "Vloni jsme přijali do péče 46 chlupáčů, tři jsme nalezli uvázané přímo u zoo, narodilo se nám sedm štěňat a zbývajících 36 se potulovalo po Hodoníně. Většina odchycených psů se vrátila ke svým majitelům, jedenácti pejskům jsme po uplynutí karanténní lhůty našli nové domovy," uvedla ošetřovatelka Adéla Křížová.

Zoo Hodonín patří k nejmenším a nejmladším v České i Slovenské republice. Otevřena byla v roce 1977. Loni do zařízení zavítalo téměř 174.000 návštěvníků, což je meziročně zhruba o 6000 méně. I tak šlo o třetí největší návštěvnost v historii zoo.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist