https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/uamk-vyzva-prahy-k-omezeni-dopravy-kvuli-smogu-uspesna-nebyla
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ÚAMK: Výzva Prahy k omezení dopravy kvůli smogu úspěšná nebyla

24.1.2017 23:34 | PRAHA (ČTK)
Kvůli smogu magistrát zakázal vjezd do centra naposledy v roce 1996. Zákaz tehdy způsobil dopravní kolaps.
Kvůli smogu magistrát zakázal vjezd do centra naposledy v roce 1996. Zákaz tehdy způsobil dopravní kolaps.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Výzva pražského magistrátu, aby řidiči kvůli smogové situaci nechali auta doma, účinná nebyla. Vozidel v metropoli v posledních dnech výrazně neubylo. Informoval o tom mluvčí Ústředního automotoklubu (ÚAMK) Petr Vomáčka. Smogová situace v Praze stejně jako v dalších krajích ČR panuje už několik dní, Praha navíc po dvaceti letech musela vyhlásit mimořádně stav regulace.
 

"Razantní pokles provozu v posledních dnech určitě nenastal," řekl mluvčí. Výzva k řidičům podle něj nefunguje. Magistrát by musel vydat zákaz. "Jinak je to stejné, jako byste po řidičích žádali, aby nebourali," doplnil. Provoz v prvním měsíci v roce je podle ÚAMK všeobecně slabší než v jiných měsících roku. Lidé raději sednou do MHD, protože se jim nechce vyjíždět do sněhu, nebo kvůli tomu, že měli ke konci roku větší výdaje a musí šetřit.

Kvůli vysoké koncentraci polétavého prachu v ovzduší meteorologové v sobotu v Praze vyhlásili regulaci. Utlumena byla výroba ve čtyřech podnicích. Regulace byla odvolána v pondělí večer. Podle informací meteorologů byl v Praze naposledy vyhlášen stav regulace v listopadu 1996.

Smogová situace ale nadále trvá. Město zvažuje dočasné zavedení MHD zdarma. Rozhodnutí by mělo zaznít dnes. Špatné rozptylové podmínky přetrvávají na většině území České republiky několik dní.

Kvůli smogu magistrát zakázal vjezd do centra v roce 1996. Zákaz tehdy způsobil dopravní kolaps. Na silničních obchvatech a příjezdech se vytvářely mnohakilometrové stojící kolony vozidel. Zpožděna byla i MHD.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist