https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/udrzitelna-spotreba-je-tema-cislo-jedna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Udržitelná spotřeba je téma číslo jedna

30.5.2003 18:20 | PRAHA (EkoList)
Ve dnech 29. - 30. května se pod záštitou ministra životního prostředí konala konference a pracovní seminář "Udržitelná spotřeba - výzva pro 21. století". Konferenci pořádal Program OSN pro životní prostředí (UNEP) ve spolupráci se Sítí ekologických poraden a Národním komitétem UNEP v České republice.
 

Podle organizátorů přinesla konference s mezinárodní účastí mnoho podnětů pro prosazování snížení spotřeby, hlavním výstupem konference jsou pak vznesené požadavky a podněty, které mají být v den životního prostředí, tedy 5. 6. 2003, předány vládě.

"Udržitelná spotřeba je v současnosti téma číslo jedna celého světa," řekla Francoise Belmont z UNEP. Podle ní by výstupy z konference měli pomoci nejen České republice, ale mmohli by posloužit i jiným zemím světa.

Ondřej Velek z Českého národního komitétu UNEP
Foto: Martin Mach/EkoList

Na konferenci byl představen dokument "Příležitosti udržitelné spotřeby", který navrhuje čtyři hlavní strategie pro dosažení změn. Ty se týkají jak průmyslu, který by měl zefektivnit spotřebu, tedy z méně vyrábět více, ale oslovují i politiky a úřady, aby pomocí ekonomických a legislativních nástrojů, ale i vlastním příkladem reformovali veřejnou spotřebu státu, jeho veřejné rozpočty a aby byla v energetické, dopravní či potravinové strategii státu zohledněna udržitelná spotřeba.

Občanů samotných se pak týká odpovědná spotřeba, tj. výběr produktů pro svou spotřebu podle více kriterií, zejména ekologických a etických, a nebýt pouhým "otrokem reklamy". Celou společnost by se pak měla věnovat diskusi na téma přiměřené spotřeby České republiky v rámci environmentálního prostoru Evropy i světa.

"Naším cílem nebylo udělat ze spotřeby strašáka. Spíše šlo o hledání podnětů ke změně, jak změnit vzorce chování státu, ale i obyčejného člověka a jak zmenšovat naši ekologickou stopu," řekl Ondřej Velek z Českého národního komitétu UNEP. (Ekologická stopa definované populace je celková plocha ekologicky produktivní země a vodní plochy, využívané výhradně pro zajištění zdrojů a asimilaci odpadů produkovaných danou populací, při používání běžných technologií.)

Účastnící konference mimo jiné požadují, aby byla ustavena Rada vlády pro udržitelný rozvoj a specializovaný výbor pro udržitelnou spotřebu, dále aby byl šířen dokument Příležitosti udržitelné spotřeby, který byl na konferenci představen.


reklama

 
Martin Mach

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist