https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ukrajinsky-zemedelsky-export-v-cervnu-stoupl-diky-vyssim-dodavkam-po-dunaji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ukrajinský zemědělský export v červnu stoupl díky vyšším dodávkám po Dunaji

18.7.2022 01:39 (ČTK)
Ukrajina je předním světovým vývozcem obilí a rostlinných olejů. Před ruskou invazí země vyvážela až šest milionů tun obilí měsíčně.
Ukrajina je předním světovým vývozcem obilí a rostlinných olejů. Před ruskou invazí země vyvážela až šest milionů tun obilí měsíčně.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ukrajinský zemědělský export v červnu stoupl na 2,5 milionu tun z květnových 1,7 milionu tun, a to díky vyšším dodávkám prostřednictvím přístavů na řece Dunaj. Uvedl to podle agentury Reuters ukrajinský ministr dopravy Oleksandr Kubrakov.
 

Ukrajina je předním světovým vývozcem obilí a rostlinných olejů. Před ruskou invazí země vyvážela až šest milionů tun obilí měsíčně. Válka však narušila dodávky přes námořní přístavy, které dříve zajišťovaly většinu exportu. Ukrajina se tak musela zaměřit na vývoz po železnici a přes malé přístavy na Dunaji.

"Od března se nám podařilo zvýšit dodávky přes přístavy na Dunaji na jeden milion tun," uvedl Kubrakov. Dodal, že tyto dodávky by se měly ještě zvýšit, a to díky otevření další části delty Dunaje pro plavbu.

Zprovoznění kanálu Bystre, který spojuje hlavní rameno delty Dunaje s Černým mořem, umožnilo opětovné dobytí nedalekého Hadího ostrova ukrajinskými silami. Lodě mohou kanál využít při plavbě do ukrajinských říčních přístavů Izmajil, Reni a Usť-Dunajsk. První loď od počátku války proplula kanálem 9. července.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist