https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/unie-bude-vice-jezdit-na-zelena-paliva
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Unie bude více jezdit na zelená paliva

20.5.2003 10:40 | PRAHA/BRUSEL (EkoList)
V Evropské unii brzy vstoupí v platnost zákon, který propaguje využívání "zelených" pohonných hmot, minulý týden jej podepsal předseda Evropského parlamentu Pat Cox. Tato nová legislativa, schválená v dubnu Radou ministrů, má za cíl postupně zavádět od letošního roku do roku 2010 biopaliva vyrobená ze zemědělských, lesnických produktů a produktů z organického odpadu. Členské státy musí normu zavést do svého národního práva do konce roku 2004.
 

"Je to důležitý krok vpřed k využívání alternativního paliva v dopravě, který se vypořádá s přílišnou závislostí EU na vnějších zdrojích," prohlásila Loyola de Palacio, viceprezidentka Evropské komise a prezidentka ředitelství pro dopravu a energetiku. "Je to také jedno z dalších opatření Komise, které by mohlo přispět k dosažení cílů z Kjóta, mimo rozvoj energetiky z obnovitelných zdrojů a efektivity energetiky," zdůraznila komisařka.

Biopaliva mohou vyrábět evropští farmáři, proto odpadá závislost na dovozu. A oxid uhličitý produkovaný spalováním "zelených paliv" je vyvážený CO2, který rostliny, z nichž se palivo vyrobí, vstřebaly v době svého růstu.

Každý členský stát bude muset nejprve stanovit podíl biopaliv na svém trhu. Tato čísla budou muset být založena na náročných kritériích stanovených Směrnicí: 2% podíl ke konci prosince 2005; 5,75% podíl na trhu v prosinci 2010. Jakákoli země, která stanoví nižší cíle, je bude muset ospravedlnit s použitím objektivních kritérií.

Členské země musí oznámit do července 2004 první cíle, kterých chtějí dosáhnout k prosinci 2005. Komise zhodnotí zavádění Směrnice ke konci roku 2006 a poté rozhodne, jestli jsou nutné další legislativní návrhy.

Vyrobit biopaliva je v současnosti dražší než vyrobit benzín nebo naftu. Komise proto také navrhla státům využít pravomocí vybírat z biopaliv nižší daně, aby byly dostupné jak jednotlivcům, tak firmám. Tento návrh byl principiálně schválen vládami členských zemí a jeho přijetí je na programu začátkem léta tohoto roku.

Užití biopaliv je cílem tzv. Zelené knihy, dokumentu Evropské komise z roku 2000 "K evropské strategii pro bezpečnost dodávek energie". Více informací o Zelené knize naleznete na adrese http://europa.eu.int/comm/energy_transport/en/lpi_lv_en1.html.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist