https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/unik-kyseliny-chlorovodikove-v-lanskroune-zpusobil-uhyn-ryb
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Únik kyseliny chlorovodíkové v Lanškrouně způsobil úhyn ryb

21.11.2016 16:53 | LANŠKROUN (ČTK)
V areálu firmy došlo při převozu nádrží k vysypání jedné z 1000 litrových nádrží. Ihned poté, co nádoba dopadla na zem, začala z narušené nádrže unikat kyselina chlorovodíková.
V areálu firmy došlo při převozu nádrží k vysypání jedné z 1000 litrových nádrží. Ihned poté, co nádoba dopadla na zem, začala z narušené nádrže unikat kyselina chlorovodíková.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Policie dnes na několik hodin kvůli úniku kyseliny chlorovodíkové uzavřela Dvořákovu ulici v Lanškrouně. Chemikálie unikla z nádrže, která spadla při převozu ve firmě Schott. Látka se dostala i do blízkého potoka, kde způsobila úhyn zatím blíže neupřesněného množství ryb. Informovaly o tom mluvčí orlickoústecké policie Lenka Vilímková, mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková a vedoucí odboru životního prostředí lanškrounské radnice Petra Juřinová.
 

Z nádrže vyteklo téměř 1000 litrů kyseliny na komunikaci a následně do kanálu firmy. Dostala se také do blízkého potoka, kde hasiči naměřili hodnotu pH 2,2, tedy silně kyselou. "Uhynulo zatím nezjištěné množství ryb. Měly spálené žábry, nornou stěnu nebylo možné použít, kyselina se ve vodě rozpouští," řekla Juřinová.

Hasiči zajistili s vodohospodáři zvýšení průtoku vody v potoce zvednutím stavidel v nedalekém rybníku, aby byla kyselina co nejvíce zředěna. Díky zvýšenému množství vody bylo později naměřeno již neutrální pH 7. Evakuovat obyvatele z okolí nebylo nutné.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist