https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/unikatnim-lipam-v-zanikle-obci-popov-hrozila-zkaza
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Unikátním lípám v zaniklé obci Popov hrozila zkáza

6.8.2002 09:53 | SOKOLOV (EkoList)
Dvěma nejvýznamnějším lípám Karlovarska hrozil postupný zánik díky zchátralému stavu a dlouhodobému nezájmu kompetentních institucí. Lípám na místě bývalé obce Popov u Jáchymova se postupně odlamovaly silné větve tvořící samostatné kmeny, čímž se narušovala stabilita stromu.Od července se však mohou návštěvníci této části Krušných hor setkat s nebývalým ruchem. Pracovníci arboristické firmy Prostrom z Plzně zde provádí dlouho očekávanou a náročnou kompletní údržbu a konzervaci stromů.
 

Zaniklou obec Popov (Pfaffengrün) u Jáchymova připomíná kromě roztroušených ruin i několik významných památných stromů. Primátů mají tyto stromy hned několik: Jasan ztepilý, byť jeden z největších v republice (obvod kmene = 655 cm v roce 1998), stále uniká pozornosti a "nevešel" se ani do seznamů chráněných stromů. Dvě ze tří lip na území bývalé obce jsou největší nejvýše položené lípy v českých zemích. Pro tyto dvě mohutné lípy se vžil název Popovské lípy.

Horní Popovská lípa. Foto: Okresní muzeum SokolovHorní popovská lípa (lípa srdčitá, Tilia cordata) měla obvod ve výčetní výšce (1,3m) O1,3 = 905 cm (r.1999) a výšku v = 25 m. Od zániku obce Popov pravděpodobně nebylo o lípu postaráno a původně ořezávaná lípa obrostla mohutnými větvemi, které zatížily dutou vyhnívající skořepinu kmene. Ta před několika lety poprvé povolila a k zemi se snesla nejmohutnější z větví.

Dolní popovská lípa (lípa obecná, Tilia cordata x platyphyllos) svým obvodem O1,3 = 1004 cm (r.1999) předčila svou sousedku, ale rostoucí větve rozdělily strom na dvě samostatné poloviny a vykloněné, dnes již samostatné stromy, se pod tíhou svých větví neustále oddalují.

Stromy by bez pomoci pravděpodobně v blízké době přestaly krášlit svah Krušných hor, přestože se pracovníci Okresního muzea Sokolov, zabývající se dokumentací starých a památných stromů, mnoho let snažili sehnat prostředky na zajištění nezbytných zásahů, které by lípy zachránily. Potřebné finance nakonec uvolnila plzeňská pobočka Agentury ochrany přírody a krajiny a záchranné práce zadala plzeňské specializované firmě Prostrom. Arboristé v červenci 2002 šetrným zásahem zbavily přetížené stromy části větví, koruny stromů svázali proti rozlamování pružnými lany a kmeny stromu zbavili hnijícího dřeva. V současnosti ošetřují obnažené dřevo konzervačními přípravky. Velmi citlivým zásahem zůstal stromům zachován jejich původní vzhled a působivé tajemné kouzlo. Fotografie vztahující se k tomuto zdravotnímu zásahu jsou ke shlédnutí na webových stránkách http://starestromy.webpark.cz, které spravuje Středisko dokumentace starých a památných stromů v Okresním muzeu Sokolov.


reklama

 
Petr Uhlík, Petr Krása

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist