https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/unipetrol-zrekonstruoval-cisticku-v-kralupske-rafinerii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Unipetrol zrekonstruoval čističku v kralupské rafinérii

14.3.2018 00:26 | KRALUPY N.V. (ČTK)
Čistírnou projde veškerá voda z areálu rafinérie, tedy nejen voda, která byla použita při výrobních procesech, ale také srážková voda. V rámci hydrologické ochrany podzemních vod v okolí rafinérie projde čisticím procesem i podpovrchová voda. / Ilustrační foto
Čistírnou projde veškerá voda z areálu rafinérie, tedy nejen voda, která byla použita při výrobních procesech, ale také srážková voda. V rámci hydrologické ochrany podzemních vod v okolí rafinérie projde čisticím procesem i podpovrchová voda. / Ilustrační foto
Skupina Unipetrol uvedla ve své rafinérii v Kralupech nad Vltavou na Mělnicku do provozu zrekonstruovanou čistírnu odpadních vod. Splňuje nejpřísnější požadavky EU na minimalizaci dopadů průmyslové výroby na životní prostředí. Díky přestavbě klesl objem vypouštěných znečišťujících látek až o 75 procent a byl eliminován zápach. Celková investice vyšla téměř na 200 milionů korun, sdělila včera firma.
 

Výstavba byla zahájena v roce 2013 a skončila v roce 2015. Následovalo dvouleté testování funkčnosti. Loni v prosinci firma obdržela rozhodnutí o kolaudaci a začátkem letošního roku zařízení přešlo do ostrého provozu.

Čistírnou projde veškerá voda z areálu rafinérie, tedy nejen voda, která byla použita při výrobních procesech, ale také srážková voda. V rámci hydrologické ochrany podzemních vod v okolí rafinérie projde čisticím procesem i podpovrchová voda. "Denně vyčistíme 2000 metrů krychlových vody, což je pro představu trojnásobné množství, než které pojme pětadvacetimetrový krytý bazén v nedalekých Kralupech," uvedl vedoucí provozu rafinérie v Kralupech nad Vltavou Michal Skácel. "Při přepočtu na obyvatele bychom byli schopni obsloužit až 40.000 obyvatel, takže velikostí jsme srovnatelní s městskou čističkou v Kralupech," dodal.

Součástí čistírny je i nová biologická dočišťovací nádrž, která se záhy stala vyhledávaným útočištěm žab, kachen a labutí. „Do nádrže jsme vypustili i několik ryb, konkrétně karasů obecných. Rybníkářství ale provozovat nehodláme. Naším hlavním úkolem je zajistit, aby veškerá voda, která projde areálem, odcházela v odpovídající čistotě," dodal Skácel.

Rafinérská a petrochemická skupina Unipetrol je jediným zpracovatelem ropy v České republice, významným výrobcem pohonných hmot, plastů a hnojiv a vlastníkem sítě čerpacích stanic Benzina, která je s počtem 402 stanic největší sítí v Česku. Přivezenou ropu zpracovávají v Česku dvě rafinérie skupiny Unipetrol - v Kralupech nad Vltavou a v Záluží u Litvínova, kde je umístěna i návazná výroba petrochemických produktů. Celkový objem dodávek ropy do České republiky dosahuje osmi milionů tun ročně, z čehož zhruba třetina je zpracovávána v rafinérii v Kralupech nad Vltavou.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist