https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/univerzita-pardubice-se-vic-zameruje-na-udrzitelnost-porada-osvetove-akce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Univerzita Pardubice se víc zaměřuje na udržitelnost, pořádá osvětové akce

2.7.2023 18:51 | PARDUBICE (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Univerzita Pardubice zahájila nový projekt, který se zabývá udržitelností ve vzdělávání či výzkumu. Pořádá osvětové přednášky nebo úklidové akce. Podrobnosti jsou na novém webu. Aktivitu škola nazvala Udržitelná UPCE.
 

Univerzita se například speciálním dnem zapojila do celostátní akce Ukliďme Česko, ve kterém vyhlásila akci Ukliďme kampus. Nabídla veřejnosti u příležitosti Dne Země diskusi s experty na témata týkající se udržitelnosti. Na univerzitě se debatovalo o zajímavostech přírody Pardubic a okolí, o vnímání toxicity látek a lidské imunitě nebo o tom, jak myslí na udržitelnost při svém provozu české vysoké školy.

Různým pohledům na udržitelnost se chce věnovat vznikající ekologický spolek na univerzitě nebo studentské akce pro veřejnost v projektu Rozjeď to, které podporuje kromě univerzity i město Pardubice. "Usilujeme o to, abychom byli součástí řešení. Naším cílem je rozvíjet poznání v oblasti udržitelného rozvoje, vštěpovat tyto myšlenky studentům, ale také podněcovat veřejnou diskusi, rozšiřovat povědomí veřejnosti a přinášet příklady dobré praxe," řekla prorektorka pro vnitřní záležitosti Liběna Černohorská.

V kampusu Univerzity Pardubice, jehož součástí je kromě stovek stromů a keřů i menší les, lze najít ptačí budky a tzv. hmyzí hotely. K tomu tam jsou kontejnery na použitý textil a nádoby na sběr baterií. Na několika místech škola instalovala přebalovací pulty a dokončuje venkovní učebnu pro studenty i venkovní jídelnu vysokoškolské menzy. V kampusu studenti najdou stanoviště pro používání sdílených kol a koloběžek nebo společnou prádelnu.

"Chceme-li propagovat zásady společensky odpovědného chování, měli bychom se jimi také sami řídit. Usilujeme o rozvoj v oblasti udržitelného rozvoje ve spolupráci jednotlivých pracovišť univerzity i s dalšími partnery na národní i mezinárodní úrovni," dodala Černohorská.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist