https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/univerzitni-lesy-v-okoli-brna-se-letos-zotavuji-z-vln-sucha-a-kurovcove-kalamity
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Univerzitní lesy v okolí Brna se letos zotavují z vln sucha a kůrovcové kalamity

17.8.2021 00:13 | BRNO (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Letošní chladnější a deštivější počasí prospělo lesním porostům. Lesy ve správě Mendelovy univerzity, které se rozkládají od severního okraje Brna až k Blansku, nyní mají prostor zotavit se po vlnách extrémního sucha a přemnožení kůrovce v letech 2015 až 2019. Postižení z minulých let si s sebou však hlavně dospělé stromy ponesou ještě dlouhou dobu. ČTK to řekl Lumír Dobrovolný, vedoucí oddělení rozvoje a pedagogiky Školního lesního podniku Křtiny.
 

"Poslední dva roky se srážkově i teplotně dostávají do normálu, což zapříčinilo i nižší počet generací kůrovce, a tedy i výrazně nižší napadení stromů. Díky chladnějšímu počasí letos očekáváme dvě generace kůrovce, dříve byly i čtyři generace. Zatímco v minulém roce touto dobu činil podíl nahodilé, hlavně kůrovcové, těžby okolo 90 procent z celkového objemu, letos je to zhruba 60 procent," uvedl Dobrovolný.

Sucho poznamenalo také listnaté stromy, které musí lesníci odtěžit i kvůli bezpečnosti návštěvníků lesů. Postupně se však vrací k úmyslným těžbám, které kvůli kůrovci museli odsunout, avšak pro stabilitu i kvalitu lesa je jejich provedení rozhodující.

"Příroda si letos na chvíli oddechla. Také sazenice z výsadeb i stromky z přirozené obnovy vykazují nadprůměrnou vitalitu. Les však roste třeba stovku let a byli bychom špatní hospodáři, kdybychom se teď chlácholili, že je vše v normálu. Aktivně reagujeme na klimatické modely a vědecké studie, ukazující na bohužel nepříznivý vývoj v budoucnu. Provádíme hospodářská opatření adaptující lesy na očekávané nejrůznější klimatické výkyvy," dodal odborník.

Kromě tzv. výchovné těžby, jejímž cílem je kromě jiného odstranit špatné stromy a usměrnit tím růst lesa, se lesníci věnují také pěstební činnosti. Je to třeba ožínání vegetace kolem sazenic. "V minulém roce byla unikátně silná semenná úroda dubu zimního, čehož chceme v přirozené obnově náležitě využít. Duby jsou v naší koncepci totiž strategickou dřevinou. Chystáme se také na podzimní zalesnění," sdělil Dobrovolný.

Daří se i lesům na Znojemsku. "Současné klimatické podmínky stromům v lese naprosto vyhovují. Díky chladnému jaru neočekáváme tolik generací kůrovce a se suchem se nepotýkáme," sdělil ředitel Městských lesů Znojmo Zdeněk Trojan.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist