https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/uohs-bude-zrejme-setrit-verejnou-soutez-na-pronajem-grebovky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ÚOHS bude zřejmě šetřit veřejnou soutěž na pronájem Grébovky

12.6.2001 14:37 | PRAHA (ČIA)
Podání k Úřadu pro hospodářskou soutěž (ÚOHS) na veřejnou obchodní soutěž o pronájem Grébovky podá ještě dnes Občanské sdružení Obrana životního prostředí (OSOŽP). Obchodní veřejné soutěže se zúčastnila společnost CEELI Institut (CEELI) a podle dnešního vyjádření Václava Drbohlava z OSOŽP neproběhla tato soutěž v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek. ÚOHS rozhodne v této věci v zákonné lhůtě podle vyhlášky o vyřizování podnětu občanů.
 

"Společnost CEELI podala neúplnou nabídku, která byla v rozporu se soutěžními podmínkami, a to hned v několika bodech. Návrh CEELI měl být vyřazen ze soutěže již při rozdělení obálky. Všechny neúplnosti zde nebudu jmenovat, protože jich je mnoho," uvedl Drbohlav. Dodal, že jako nejpodstatnější se jeví to, že uchazeč byl povinen složit jistinu, a to formou bankovní záruky nebo peněžní částky na účet zadavatele, kterým je zastupitelstvo Prahy 2. Tato jistina měla být ve výši pěti milionů korun. Podle Drbohlava má CEELI základní jmění jeden tisíc korun a není zde žádná záruka, že jistinu ve výši pěti milionů korun vůbec mají k dispozici. Dalším důležitým porušením podmínek soutěže bylo to, že zadavatel změnil návrh soutěže, kterým je ale vázán. Původní návrh zněl na pronájem celého areálu Havlíčkových sadů, včetně domovních přípojek inženýrských sítí. V rozporu se zadáním se zadavatel odchýlil od vyhlášené soutěže tak, že nyní je předmětem nájmu podle nájemní smlouvy jen část areálu ve velikosti asi osmi procent.

Mezi další podstatné vady celé soutěže zahrnul Drbohlav také to, že navržená nájemní smlouva nepočítá s inflačními přirážkami a po padesáti letech bude nájemné stále činit 100 tisíc korun ročně, což je jen nepatrným zlomkem současné hodnoty. Podle Drbohlava se v pronajímání nemovitostí jedná o věc neobvyklou. "Petici o zrušení veřejné soutěže podepsalo zatím 2500 občanů. I přes to je tato iniciativa ignorována. Zastupitelé ignorovali své sliby z prvního zasedání Rady hned po volbách. Budeme se snažit hledat řešení podle zákona," řekl Drbohlav a dodal, že se ještě dnes obrátí rovněž na Radu zastupitelstva hl. m. Prahy.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist