https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/uohs-snizil-pokutu-elektrarenske-spolecnosti-cez
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ÚOHS snížil pokutu elektrárenské společnosti ČEZ

9.1.2001 10:20 | BRNO (ČIA)
Desetimilionovou pokutu za zneužití monopolního postavení na trhu společností ČEZ oznámil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Zákon podle úřadu porušila firma ČEZ tím, že v roce 1999 nesnížila rovnoměrně odběry hnědého uhlí od všech dodavatelů a znevýhodnila tak Mosteckou uhelnou společnost.
 

Důvody snížení pokuty na 7,5 milionu korun zdůvodnil předseda antimonopolního úřadu Josef Bednář: "V rámci přezkumného řízení bylo přihlédnuto k tomu, že zneužití nemělo v konečném důsledku vliv na spotřebitele," uvedl.

Zneužití dominantního postavení spočívalo podle předsedy v nestejném přístupu ke čtyřem hlavním dodavatelům energetického uhlí. U Mostecké uhelné představovalo snížení zhruba čtyřicetiprocentní pokles, zatímco ostatním firmám společnost ČEZ snížila cenu, nikoli objem odebíraného uhlí.

ČEZ může ještě podat žalobu na nezákonnost rozhodnutí ÚOHS u Nejvyššího soudu. Ta ale nemá zdržující charakter a pokuta musí být každopádně uhrazena.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist