https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/uohs-souhlasil-se-statni-zarukou-uveru-25-miliardy-pro-cd
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ÚOHS souhlasil se státní zárukou úvěru 2,5 miliardy pro ČD

9.5.2001 20:24 | BRNO (ČIA)
Se státní zárukou bankovního úvěru 2,5 miliardy korun na financování rozvojového programu revitalizace vozidlového parku Českých drah (ČD) ke zvýšení úrovně kultury cestování souhlasil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Jediným účastníkem řízení o udělení dosud ojedinělé výjimky ze zákazu veřejné podpory v odvětví dopravy bylo ministerstvo financí, signatář smlouvy s Komerční bankou o poskytnutí státní záruky za splacení zmíněného úvěru. ČIA o tom dnes informoval předseda antimonopolního úřadu Josef Bednář.
 

Podpora je podle slov Bednáře zaměřena zvláště na zkvalitnění veřejné osobní dopravy a přepravního procesu zvýšením spolehlivosti vozidel i cestovní rychlosti vlaků, bezpečnosti dopravy i cestujících a komfortu cestování a také na zlepšení kvality vozidlového parku osobní a nákladní dopravy.

"Vzhledem k nezbytnosti rozsáhlé restrukturalizace odvětví železniční dopravy k zajištění jeho konkurenční schopnosti na evropském trhu, uvážil antimonopolní úřad, že veřejná podpora investic je v daném případě slučitelná se závazky České republiky vyplývajícími z Evropské dohody," poznamenal Bednář.

Program podpory podle slov předsedy ÚOHS řeší modernizaci stávajícího vozidlového parku v důsledku nedostatku vlastních zdrojů na nákup nových vozidel, zvyšování kultury cestování přestavbou vozů starší konstrukce a tím snižování nákladů na jejich údržbu, nižší energetickou náročnost a tím i nákladů na modernizací. České dráhy tak zároveň odstraňují určité bariéry rozvoje služeb, požadovaných železničními správami zemí EU a řeší i využití vlastních specializovaných opravárenských kapacit na opravy vozidlového praku, tedy i zaměstnanost, zvláště tam, kde se jiných pracovních příležitostí nedostává.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist