https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/uplynuly-rok-byl-pro-lesy-mesta-brna-jednim-z-nejtezsich-kvuli-kurovci-i-covidu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Uplynulý rok byl pro Lesy města Brna jedním z nejtěžších, kvůli kůrovci i covidu

13.8.2021 11:37 | BRNO (ČTK)
S pokračující kůrovcovou kalamitou se pojilo také neprodejné dřevo a lesní cesty zničené extrémní dopravou.
S pokračující kůrovcovou kalamitou se pojilo také neprodejné dřevo a lesní cesty zničené extrémní dopravou.
Lesům města Brna, které spravují neucelenou plochu 8300 hektarů, loni meziročně klesl zisk ze 7,5 milionu korun na 5,4 milionu korun. Snížily se i tržby, a to ze 155 milionů na 144 milionů korun. Uplynulý rok byl pro městskou firmu jedním z nejtěžších, ke kůrovcové kalamitě se přidala koronavirová pandemie. Rok 2020 prověřil fyzický i psychický stav zaměstnanců, uvedl ve výroční zprávě ve Sbírce listin ředitel společnost Jiří Neshyba.
 

S pokračující kůrovcovou kalamitou se pojilo také neprodejné dřevo a lesní cesty zničené extrémní dopravou. "Kůrovcová kalamita, která již třetím rokem sužuje vlastníky lesů, si vybrala svou daň i na porostech v naší správě. To se promítá jak v ekonomických, tak ekologických dopadech na lesní hospodářství a stav brněnských městských lesů. Podíl nahodilé těžby je téměř na úrovni 100 procent těženého objemu," sdělil Neshyba.

Lesníci loni vytěžili 144 000 metrů krychlových dřeva, což je jen nepatrně víc než v roce 2019. Vzrostly však náklady na těžbu, u jednoho metru krychlového o 44 korun na 384 korun. Cena dřeva se navíc v druhé polovině loňského roku dostala na historické minimum. "Prodej sortimentů vyrobených ze surového dříví získaného při zpracování kůrovcové kalamity patří k těm nejproblematičtějším v posledních letech. Obrovský přetlak nabízeného kalamitního dříví zásadně ovlivnil cenu na trhu," uvedl Neshyba.

Meziroční pokles cen u jehličnatých sortimentů činil 164 korun za metr krychlový. Velké množství vytěženého kalamitního dříví našlo odbyt až v Číně.

Výše nákladů na pěstební činnost za rok 2020 dosáhla téměř 31 milionů korun, což je proti předchozím rokům významné navýšení. Nejvíce stojí zalesnění kalamitních holin a jejich ochrana proti zvěři oplocením. Lesníci zasadili téměř 1,3 milionu sazenic lesních dřevin s většinovým zastoupením melioračních zpevňujících dřevin, které by měly být zárukou kvalitně založených porostů. Při obnově lesa pomohly loni i objemy srážek, které se úhrnně dostaly téměř na dvojnásobné množství průměrné hodnoty v dané oblasti.

Celorepublikový nedostatek sadebního materiálu pro zalesnění kalamitních holin vedl vedení společnosti k výstavbě třetího velkokapacitního fóliového tunelu pro urychlené pěstování jednoleté obalované sadby především listnatých dřevin. Z pověření města nechala společnost postavit rozhlednu Holedná, která je nyní oblíbeným místem pro rekreaci. Novinkou uplynulého roku je rovněž vybavení zaměstnanců v lesích tablety.

Lesy města Brna hospodaří v souladu se zásadami FSC, držitelem certifikátu jsou od roku 2016. V roce 2019 se rozloha certifikovaného lesa zvýšila na 7900 hektarů. Městské lesy sahají až na sever Blanenska a na západ až do Kraje Vysočina v okolí Velké Bíteše. Počet zaměstnanců se meziročně zvýšil o šest, pro podnik pracovalo loni 97 lidí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist