https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/urady-proveruji-ulozeni-odpadni-zeminy-z-d1-v-biotopu-u-cikova
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Úřady prověřují uložení odpadní zeminy z D1 v biotopu u Čikova

6.2.2018 09:20 | JIHLAVA (ČTK)
Navezená zemina z D1.
Navezená zemina z D1.
Úřady prověřují okolnosti uložení velkého množství odpadní zeminy z přestavby dálnice D1 u obce Čikov na Třebíčsku. Podle vyjádření ekologů jde o zasolenou zeminu obsahující zbytky betonu a asfaltu, která travinatým porostům škodí. Obec Čikov povolila firmě Colas uložení zeminy na svých pozemcích na přechodnou dobu, původně do konce roku 2017 a teď do června. ČTK to řekl starosta Jan Požár. Vyjádření společnosti Colas se zatím ČTK nepodařilo získat.
 

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) navážku zeminy u Čikova prověřuje. "Řešíme to, kontrola stále není ukončena," řekl ČTK ředitel havlíčkobrodského inspektorátu ČIŽP Jan Panský. Podotkl, že nakládání se zeminou je problém obecně, protože se na ni firmy často dívají jako na vedlejší produkt a ne jako na odpad, u něhož je potřeba plnit legislativou dané povinnosti.

Podle informací z krajského úřadu nebylo k navážení zeminy vydané povolení ani vyjádření od orgánů ochrany přírody. Bližší informace k řízení zatím kraj poskytnout nemůže. "Na místě se nachází regionálně cenný biotop takzvaných xerotermních trávníků, s prokázaným výskytem nebo předpokladem zvláště chráněných nebo regionálně cenných druhů," sdělila mluvčí kraje Eva Neuwirthová ke zmiňovanému území.

Dopady navážení zeminy se zabývala jako nezávislá expertka botanička Ester Ekrtová. "Na poměrně velice rozsáhlých bývalých obecních pastvinách byla navezena gigantická hromada hlíny," řekla ČTK. Na situaci podle ní upozornil místní občan. Uvedla, že navážka z části pokrývá původní biotop suchých trávníků, kde roste například mateřídouška a mnoho druhů i vzácného hmyzu. Navážka ohrožovaná splachy je nad nivou potoka.

Pozemky patří obci Čikov s 200 obyvateli. Požár uvedl, že jde o lokalitu s 12 hektary, stavaři se podle něj pohybovali asi na hektaru. Podle starosty je to území poznamenané těžbou materiálu při stavbě D1 koncem 60. let. "Tehdy to vybrali úplně na kámen, takže ta lokalita pro nás z hlediska obce byla naprosto bezcenná," řekl. Obec podle něj předpokládala, že by se navezenou zeminou mohlo území upravit. Starosta řekl, že podle posledních informací, které má, kontrolní orgány chtějí, aby firma zeminu zase odvezla.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist