https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/urady-zvysily-kvuli-sopce-na-bali-stupen-varovani-hrozi-erupce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Úřady zvýšily kvůli sopce na Bali stupeň varování, hrozí erupce

27.11.2017 06:41 | PRAHA (ČTK)
Indonéské úřady dnes zvýšily varování před soptícím vulkánem Agung na nejvyšší možný stupeň. Lidi žijící v okruhu do deseti kilometrů pak vyzvaly k okamžité evakuaci, neboť bezprostředně hrozí větší výbuch.
Indonéské úřady dnes zvýšily varování před soptícím vulkánem Agung na nejvyšší možný stupeň. Lidi žijící v okruhu do deseti kilometrů pak vyzvaly k okamžité evakuaci, neboť bezprostředně hrozí větší výbuch.
Foto | m w / Flickr
Indonéské úřady dnes zvýšily varování před soptícím vulkánem Agung na nejvyšší možný stupeň. Lidi žijící v okruhu do deseti kilometrů pak vyzvaly k okamžité evakuaci, neboť bezprostředně hrozí větší výbuch. Mezinárodní letiště na ostrově Bali, kde se sopka nachází, bylo kvůli sopečné hrozbě uzavřeno, informovala agentura Reuters.
 

"Šedý popel a občasné slabé výbuchy jsou slyšet do vzdálenosti 12 kilometrů od vrcholu. V noci byly vidět plameny, což ukazuje na to, že případná erupce může nastat kdykoli," uvedl v prohlášení indonéský úřad pro zvládání přírodních katastrof BNPB.

Z oblasti, kde žije 90.000 až 100.000 lidí, už podle mluvčího úřadu odešlo zhruba 40.000 osob. "Opravdu žádáme lidi v nebezpečné zóně, aby hned odešli, hrozí větší erupce," uvedl mluvčí. Někteří lidé podle něj vyčkávají, protože ještě nebyla evakuována jejich hospodářská zvířata.

Letiště v balijské metropoli Denpasaru, které denně odbaví nejméně 5000 zahraničních turistů a 15.0000 až 20.000 domácích návštěvníků, bude podle guvernéra Bali možná zavřené déle než předpokládaných 24 hodin. Zatím se uzavření letiště dotklo 445 letů, z toho 196 mezinárodních.

Sopka Agung se probudila v září po více než 50 letech. V uplynulém týdnu byly zaznamenány dvě erupce. Po té sobotní úřady vyhlásily pro letecké společnosti nejvyšší, červený stupeň varování. Sloupec dýmu nad horou, který už vystoupal nad šest kilometrů, by letadlům mohl poškodit motory.

České ministerstvo zahraničí v souvislosti aktivitou Agungu vybídlo české turisty k obezřetnosti a ke sledování situace. Vulkán se nachází zhruba 70 kilometrů od hlavních turistických destinací.

V Indonésii se nachází téměř 130 sopek, tedy nejvíce ze všech zemí světa. Mnoho z nich jeví vysokou úroveň aktivity, přestože do opravdové erupce mohou zbývat měsíce. Při poslední velké erupci Agungu v roce 1963 zemřelo na 1100 lidí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist