https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/uranovy-dul-hamr-i-na-ceskolipsku-je-zlikvidovan
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Uranový Důl Hamr I. na Českolipsku je zlikvidován

11.5.2001 21:31 | STRÁŽ POD RALSKEM (ČIA)
Odpálením opěrné hráze byla v minulých dnech ukončena likvidace uranového Dolu Hamr I. státního podniku Diamo na Českolipsku. Uzavřel se tak poslední volný přístup do dolu. Tomu předcházelo odstavení čerpacích stanic. Závodní Vítězslav Vacina ČIA řekl, likvidace Hamru I. byla prováděna založením zpevněné zakládky. Během likvidace bylo založeno téměř 700 tisíc metrů kubických zakládky.
 

O zakonzervování dolu rozhodla česká vláda v roce 1993 a vlastní likvidace dolu byla zahájena v květnu 1995. Po likvidaci zůstává v podzemí dolu zhruba 300 tisíc metrů kubických nezaložených volných prostor. Jedná se o podložní důlní díla, která jsou vyražena v pevné hornině a nemohou mít v budoucnu žádný negativní vliv na životní prostředí v oblasti Hamru.

Ložisko Hamr bylo objeveno v roce 1963 a o rok později zde byl zahájen vrtný průzkum. První jáma byla vyhloubena v roce 1995. První uranová ruda byla na Dole Hamr I. vytěžena v roce 1971 a nejvíce se zde těžilo polovině 70. let. Za dobu existence šachty bylo vytěženo téměř pět milionů kubíků horniny, z toho téměř 4,5 milionu kubických metrů uranové rudy. Celková délka vydobytých komor měřila na Hamru I. více než 200 km. Jak Vacina dodal, "sláva dolu začala pohasínat na přelomu 80. a 90. let". V porevoluční době převládly názory o zbytečnosti další těžby uranu. O likvidaci Hamru I. navíc rozhodla i skutečnost, že kvalita zdejší rudy byla nižší a náklady na těžbu příliš vysoké.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist