https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/urban-o-lokalite-pro-nove-jaderne-bloky-se-rozhodne-po-roce-2006
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Urban: O lokalitě pro nové jaderné bloky se rozhodne po roce 2006

14.4.2004 15:29 | PRAHA (ČIA)
Rozhodnutí o lokalitě pro novou jadernou elektrárnu v České republice nepadne dříve než po roce 2006. V úvahu připadá jak výstavba dalších dvou bloků Jaderné elektrárny Temelín (JETE), tak i výběr zcela nové lokality. Při dnešním setkání s novináři to uvedl ministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD).
 

Vývoj české energetiky v období let 2005 až 2030 popisuje Státní energetická koncepce (SEK), kterou vláda schválila v březnu. Prioritou koncepce je minimální závislost ČR na dovozu paliv. Materiál počítá s výstavbou dvou nových jaderných bloků. První má zahájit provoz mezi lety 2020 a 2025, druhý po roce 2025. SEK dále navrhuje stavbu nových uhelných elektráren, plynových elektráren a zdrojů na spalování biomasy. Ostatním obnovitelným zdrojům včetně větrné energie SEK přisoudila okrajový význam.

V České republice jsou nyní v provozu dvě jaderné elektrárny, které patří do majetku společnosti ČEZ. Novější JETE tvoří dva bloky o celkovém výkonu dva tisíce megawattů. Jadernou elektrárnu Dukovany, která zahájila provoz v 80. letech, tvoří čtyři bloky o souhrnném výkonu 1760 megawattů. Obě jaderné elektrárny se nyní na výrobě elektřiny v ČR podílí zhruba 30 procenty.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist